Gyógytorna, mint alapvető „eszköz”, amelyen a motoros hiányosságok helyreállítása alapul

Nem ritkán életünk során a mozgásszervi rendszer különböző problémáival találkozunk. Akár gerincbetegségekről, akár a végtagok különböző traumáiról beszélünk, az egyik leggyakrabban javallott gyógyulási módszert a gyógytorna jelenti.

Mi az a gyógytorna?

Az orvosi gimnasztika a gyakorlati terápia egyik formája, amely ellenőrzött és szándékos mozgást alkalmaz az egyén motoros funkcióinak és mozgásképességének javítására. Elsősorban egészségügyi problémák kezelésére és trauma vagy műtét utáni felépülésre használják, de Győrben a gyógytorna mesterei az általános fizikai állapot javítására is nagyszerűn alkalmazzák.

Fontos tudni, hogy a gyógytorna semmiképp nem egy invazív és gyógyszeres módszer. Célja, hogy segítse a betegeket rugalmasságuk, izomerejük, koordinációjuk és egyensúlyuk javításában, miközben csökken a fájdalom és a gyulladás. Továbbá olyan kezelési forma, amelyet gyógytornász végez, a beteg egyéni szükségleteihez igazítva.

Melyek az előnyei?

Az orvosi gimnasztika számos egészségügyi előnyt kínál, amelyek minden korosztály számára érvényesek, számos betegséggel szemben.

  • Mobilitás és a hajlékonyság javítása – segíthet csökkenteni a fájdalmat és javítani a mindennapi életminőségét;
  • Izomerő növelése – bizonyos gyakorlatok növelik az izomerőt és javítják az izomtónust;
  • Fájdalomcsillapítás – segíthet a fájdalom csökkentésében olyan egészségügyi problémák esetén, mint az ízületi gyulladás, porckorongsérv, fibromyalgia stb.;
  • Szív- és érrendszeri betegségek javítása – segíthet a vérnyomás csökkentésében, a HDL-koleszterin – a „jó” koleszterin – szintjének emelésében és a vérkeringés javításában;
  • Stressz és a szorongás csökkentése – a fizikai gyakorlatok révén, ezáltal javítva a mentális egészséget és általános állapotot;

Gyógytorna a gerincnek

A gyógytorna olyan kezelési módszer, amely nagyon hasznos lehet a hátfájás és más gerincproblémák kezelésében. A gerinc gyógytorna gyakorlatait a hátizmok erősítésére és a gerinc mozgékonyságának és rugalmasságának javítására tervezték.

Gyógytorna a lábaknak

Többféle helyzetben ajánlható, még az alsó végtagok gyakorlatait illetően is. Hasznos a hajlékonyság és mozgékonyság javítására, a láb izomzatának erősítésére, a vérkeringés javítására, de a balesetek és sérülések kockázatának csökkentésére is.

Főleg azoknak ajánlott, akiknek keringési problémái vannak, mint például visszér vagy alsó végtagok ödémája, de hasznos lehet egyensúlyi vagy koordinációs problémák esetén is.

Gyógytorna a térdeknek

Azoknál a betegeknél, akik térdsérülést (ficam, izomhúzódás vagy meniszkusz-szakadás) szenvedtek el, a gyakorlatok segíthetik a térd körüli izmok erősítését. De bizonyos térdbetegségekben, például ízületi gyulladásban, artrózisban vagy bursitisben szenvedők számára is hasznos lehet. Végül, de nem utolsósorban térdműtét után is ajánlott a gyógytorna, például egy komoly térdízületi (térdprotézis) műtét után nagyon sokat segíthet!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!