Gondozója neveli az árván maradt zászlós farkú kolobuszt

Gondozója neveli a Veszprémi Állatkert árván maradt zászlós farkú kolobuszát: a kis majom jelenleg Marokházi Katalin otthonában él. A háromhónapos állatot heteken belül elkezdik társaihoz szoktatni.

Az árván maradt zászlós farkú kolobusz, gondozója kezében (MTI fotó: Bodnár Boglárka)

A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza (Colobus guereza) Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben él. Nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj. Megtalálhatók száraz, nedves, vagy ártéri erdőkben is, melyek lehetnek az alföldön, de akár 3300 méteres magasságban is. Kis kóborlási területén még kisebb territóriumot alakít ki, amelyet nagy figyelemmel őriz. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugorva a territórium határait jelöli. Ugatásszerű hanggal is felhívja magára a figyelmet. Hüvelykujjuk hiányzik, vagy csak egy kinövés található helyén. Ennek oka valószínűleg az, hogy így alkalmazkodott a fák közötti gyors mozgáshoz.

MTI fotó: Bodnár Boglárka

MTI fotó: Bodnár Boglárka

A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll. Idejük nagy részét nappal a fák tetején ülve töltik, éjszaka pedig alszanak, ám ilyenkor is mindig van egy egyed, aki a ragadozókat figyeli. A felnőtt egyedek színe fekete-fehér, arcuk szürke és szőrtelen, farkuk végén pedig nagy fehér bojt található. Az újszülöttek ezzel ellentétben életük első heteiben szinte teljesen fehér színűek, rózsaszínű arcuk, kezük, lábuk és füleik kivételével. A nőstény hat hónap után egy utódot hoz a világra. A nőstények 4, a hímek pedig 6 éves korukban válnak ivaréretté. A természetben 20, Állatkertekben 29 évig is élhetnek.

kolobusz-1 (1)Kifejlett zászlós farkú kolobuszok a Debreceni Állatkertben (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

kolobusz-csapatKolobuszok a természetes élőhelyükön (Fotó: Wikipedia/Daryona)

veszpzoo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!