Génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit tudós

Olyan génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak az Edinburgh-i Egyetem tudósai, amely teljesen ellenálló az influenzával szemben, hogy így állítsák meg a következő nagy emberi influenzajárványt.

The first gene-edited chicks will hatch later this year at the University of Edinburgh in Scotland.

Közzétette: CBC News – 2019. január 21., hétfő

 

Az első génszerkesztett csibe idén fog kikelni az egyetem Roslin Intézetében – mondta el a Reutersnek Wendy Barclay virológus, a projekt egyik vezetője. A szárnyasok DNS-ét a molekuláris ollónak nevezett CRISPR technológiával módosították, eltávolították egyes részeit annak a fehérjének, amelyik szoros kapcsolatban van a vírussal, ezzel teljesen rezisztenssé tették az állatokat. Az elképzelés az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal „ütközőzónát” hoznak létre a vadon élő madarak és az emberek között.

Forrás: Wikimedia Commons/HerbertT

Járványügyi szakértők az egyik legnagyobb veszélynek az emberi influenzajárványt tartják. Az utolsó nagy, 2009-10-es H1N1-kitörés világszerte mintegy félmillió áldozatot követelt. Az 1918-as spanyolnátha 50 millió ember életébe került. A szakértők legnagyobb félelme az, hogy a vírus egy halálos törzse a vadon élő madarakról a háziszárnyasok közvetítésével az emberre is képes lesz átugrani, majd olyan mutációt létrehozni, amely cseppfertőzéssel könnyen terjed emberről emberre.

„Ha sikerül megakadályozni, hogy a vad madaraktól elkapják a háziszárnyasok a vírust, akkor a gyökereinél állítjuk meg a következő világjárványt” – mondta Barclay.

Forrás: Wikimedia Commons/Yann

Ugyanez a kutatócsoport a Nature tudományos lap egy 2016-os számában tette közzé, hogy talált egy gént (ANP32) a csirkében, amely az influenzafertőzést lehetővé tevő fehérje működését irányítja. Laboratóriumi tesztekben olyan sejteket használtak, amelyekből hiányzott a gén, és azt találták, hogy nem lehet őket influenzával megfertőzni.

Barclay elmondása szerint úgy szerkesztik az „influenzabiztos” csirke DNS-ét, hogy a szóban forgó fehérjének csak egy részét változtatják meg, a csirke többi génje pontosan ugyanaz marad, mint előtte. „Azonosítottuk, mi a legkisebb változtatás, amellyel meg lehet állítani a vírust” – mondta a kutató, aki szerint a módszer előtt álló legnagyobb akadály az lehet, hogy a baromfitenyésztők tartanak attól, mit szól a közvélemény a génszerkesztett csirkékhez.

Forrás: Javier Lastras/flickr

A Roslin Intézetben alkották meg Dolly bárányt, a világ első klónozott állatát, de vírusrezisztens sertéseket is létrehoztak.

Forrás: Wikimedia Commons/Llull

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!