Forgalomból kivont autót szállíttatnánk? Ezekre a tényezőkre mindig figyeljünk oda!

Egy forgalomból kivont autó rengeteg problémát okozhat a tulajdonosának abban az esetben, ha valamilyen okból kifolyólag a járművet ismét mozgásba kell hozni, és ehhez elengedhetetlen érinteni a közutakat.

A probléma több tőről fakad, a legnagyobb gondot viszont határozottan a jogszabályi korlátozások jelentik, hiszen amennyiben egy gépjárművet kivontak a forgalomból, akkor az konkrétan azt jelenti, hogy nem vehet részt a közúti forgalomban. Ebben az esetben a tréleres autószállítás lehet a legjobb választás!

Hogy mire kell odafigyelni abban az esetben, ha egy forgalomból kivont autót szeretnénk szállíttatni? Ezt a kérdést tettük fel Solymosi Bálintnak, az autó- és gépszállítás szolgáltatással is rendelkező S-Földgép tulajdonosának, aki több hasznos intelmet is adott olvasóinknak.

A forgalomból kivont járművet vontatni sem lehet közúton

Az egyik legfontosabb tisztázandó tényező a forgalomból kivont autók kapcsán, hogy ezek a járművek már semmilyen formában sem vehetnek részt a közlekedésben. Erre Magyarországon külön törvény van érvényben, ami feketén-fehéren kimondja, hogy a közúti közlekedésre kizárólag a megfelelő engedélyekkel és papírokkal rendelkező gépjárművek jogosultak.

Ennek a feltétele az érvényes műszaki vizsga, valamint a kötelező biztosítás. Ezek hiánya a forgalmi engedély megvonását eredményezik. Sokan vannak abban a tévhitben azonban, hogy az ilyen gépjárműveket még lehetőség van vontatni, amennyiben mozgatni kell őket. Ez azonban szintén szabálysértés, hiszen a forgalomból kivont autót nem lehet közúton vontatni, csak és kizárólag tréleren elszállítani a kijelölt helyre. Ellenkező esetben súlyos bírsággal számolhatunk, aminek a költsége akár a sokszorosa is lehet az autószállítási szolgáltatás igénybe vételének.

Az egyszeri útvonalengedély kérése sem mindig megoldás

Amennyiben kizárólag egyetlen útra szeretnénk üzembe helyezni a járművet, mert el kell juttatni egy szervizbe, egy telephelyre vagy egy olyan hatósági vizsgálatra, ami elősegíti azt ismételt üzembe helyezést, akkor lehetőség van egyszeri útvonalengedély kérésére is az adott autó számára. Ez sok esetben jó alternatíva, azonban a legtöbbször nem megoldás.

Egyrészt ugyanis ennek az útvonalengedélynek az érvényessége mindössze három nap, és ha nem tudjuk, hogy konkrétan mikor közlekednénk a járművel, akkor sokszor fizethetünk érte feleslegesen. Ezen felül az autónak kiváló műszaki állapotban kell lennie hozzá – a műszaki vizsga ugyanakkor nem feltétel –, hiszen amennyiben rossz fékekkel vagy világítás nélkül okoznánk balesetet, akkor az útvonalengedély ellenére is komoly büntetésekre számíthatunk.

A tréleres autószállítás biztonságos és kényelmes

Mivel vontatni a forgalomból kivont autókat nem lehet, és az egyszeri engedélyeztetés sem mindig jó alternatíva – a kikérés körülményes jellegéről nem is beszélve –, ezért fontos kiemelni, hogy az esetek többségében az autószállítás a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja egy ilyen jármű mozgatásának.

Biztonságos, hiszen ilyen esetben a jármű direkt módon nem vesz részt a forgalomban, csak szállítmányként, így nem kell azért aggódnunk, hogy például műszakilag elég jó állapotban legyen ahhoz, hogy megfelelő módon részt tudjon venni a közúti forgalomban. Megfelelő szállító esetén ráadásul a tréleren való rögzítés biztonsága miatt sem kell aggodalmaskodnunk.

Ezen felül fontos kiemelni a kényelmet, hiszen nekünk gyakorlatilag csak meg kell rendelnünk az autószállítás szolgáltatást, megbeszélni a részleteket, és a többit a szolgáltató elvégzi helyettünk. Nem kell foglalkoznunk például azzal, hogy az autó miként jut fel a trélerre, mivel rögzítik, milyen útvonalon szállítják el a kijelölt helyszínre, de még azzal sem kell törődnünk, hogy az érkezés után miként gördül le a jármű a trélerről.

Az autószállítás tehát ebben a formában teljesen stresszmentes a tulajdonos, illetve a megrendelő számára.

Mikor lehet szükség forgalomból kivont autó szállítására?

Kifejezetten keresett szolgáltatás az autószállítás olyan esetekben, amikor fontos, hogy egy forgalomból kivont jármű megfelelő körülmények között eljuthasson a rendeltetési helyére. Gyakori eset a forgalomból való kivonás mellett, ha az autónak lejárt a műszaki vizsgája, esetleg nincs kötelező biztosítása, hiszen ezek mind olyan tényezők, amelyek ellehetetlenítik a forgalomban való részvételt.

Ezen felül a forgalomból történő kivonás történhetett illegális tuningelemek alkalmazása, nem megfelelő külföldi okmányok, egyéb papírozási problémák, de akár még törés vagy sérülés esetén is, ha a jármű úgy sérült. Bármelyik eshetőségről is beszélünk, ha az autó tulajdonjoga rendezett, akkor ezekben az esetekben a tréleres autószállítás minden esetben hatékony alternatívának bizonyul.

Hogyan készüljünk a tréleres autószállításra?

Mint fentebb is említettük már, az autószállítás a megrendelő számára kifejezetten kényelmes, így általában különösebb felkészülést sem igényel, hiszen sem a jármű rögzítésének, sem a megfelelő útvonal kiválasztásának a terhe nem a mi vállainkat nyomja. Néhány dologgal azonban így is érdemes készülni!

Példának okáért ilyenek az autó papírja. Hiába járt le a biztosítása vagy a műszaki engedélye, esetleg törött össze a felismerhetetlenségig, a rendelkezésünkre álló papírok, bizonyos dokumentumok esetén a másolatok nagyon fontosak, hogy a tulajdonos és a szolgáltató rendelkezésére álljanak a szállításkor.

Ezen kívül a fel- és lepakolás helyszínének biztosításával tudja még megkönnyíteni a megrendelő a szállító dolgát. Az autó álljon jól megközelíthető helyen, szállításra kész állapotban, és amennyiben nem szervizbe vagy roncstelepre indul a jármű, akkor a fogadóoldalon is érdemes biztosítani a lepakolás körülményeit.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!