Folyamatosan párolog a fehér törpecsillag közelében felfedezett óriásbolygó

Először figyeltek meg óriásbolygót fehér törpecsillag közelében: az egyedülálló felfedezést az Európai Űrügynökség (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjával tették. A szakértők szerint egy elpárolgó bolygóról van szó, amely szorosan egy fehér törpe körül kering. A Neptunusz-méretű bolygó  egy, valaha a Naphoz hasonló csillag forró maradványának közelében kering, ezáltal légköre “elkopik” és egy gázkorong alakul ki a csillag körül. Ez a különleges rendszer szembesít bennünket a saját Naprendszerünk távoli jövőben várható végzetével is.

Illusztráció a WDJ0914+1914 jelű fehér törpéről és a körülötte keringő Neptunusz-szerű gázóriásról (Forrás: ESO/M. Kornmesser)

A Boris Gänsicke, a Warwicki Egyetem tudósa által vezet kutatócsoport az 1500 fényévnyi távolságra lévő, WDJ0914 1914 jelű csillag szokatlan tulajdonságait a chilei Atacama-sivatagban lévő Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT) X-Shooter nevű műszerével elemezte. Megfigyelési adatok és elméleti modellek kombinálásával egy brit, chilei és német csillagászokból álló csoport végül tiszta képet alakított ki a Rák csillagképben lévő szokatlan csillagrendszerről.

Forrás: ESO/M. Kornmesser/Wikimedia Commons

A fehér törpe a kutatók szerint 28 ezer Celsius-fokos hőmérsékletével ötször olyan forró, mint a Nap felszíne. A bolygó viszont jeges és legalább kétszer akkora, mint a csillag. Mivel a fehér törpe közvetlen közelében kering, annak nagy energiájú protonjai fokozatosan elfújják a bolygó légkörét. A gáz nagy része elillan, egy része viszont koronggá áll össze. Az egyébként rejtett exobolygót ez a korong teszi láthatóvá.

Ez az első alkalom, hogy mérni tudjuk a korongban lévő gázok, például az oxigén és a kén mennyiségét, ami információval szolgál arról, miből tevődhet össze az exobolygó légköre” – hangsúlyozta Odette Toloza, a Warwicki Egyetem tudósa.

Gänsicke hozzátette, hogy a felfedezés “új fényt vet a bolygórendszer végleges sorsára”. A Naphoz hasonló csillagok ugyanis életük nagy részében magjuk hidrogénjét égetik el. Amint elfogy ez a hajtóanyag, vörös óriássá fúvódnak és eközben elnyelik a közelben lévő bolygókat. Végül elveszítik külső rétegeiket és csak egy kiégett magot, egy fehér törpét hagynak hátra.

Eddig nem találtak még bizonyítékot a kutatók fehér törpe körül keringő, túlélő óriásbolygóra. A WDJ0914 1914 jelű csillag esetében lehetséges, hogy a bolygója közelebb húzódott hozzá az után, hogy az anyacsillag fehér törpévé vált. Elképzelhető, hogy az új röppálya a rendszer más bolygóival való gravitációs kölcsönhatás eredménye. Ez azonban azt jelentené, hogy több mint egy bolygó élte túl a csillag fehér törpévé válását.

“A közelmúltig csak kevés csillagász foglalkozott a haldokló csillagok körül keringő bolygók sorsával. A kiégett csillagmag körül keringő planéta felfedezése lenyűgöző módon mutatja be, hogy az univerzum állandóan kihívások elé állítja elménket, hogy túllépjünk elméleteinket” – fogalmazott Gänsicke. A csillagászok felfedezésükről a Nature című tudományos folyóiratban számoltak be.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!