Földcsuszamlás miatt lezárták a Korinthoszi-csatornát

Ideiglenesen lezárták a Korinthoszi-csatornát egy heves esőzéseket követő földcsuszamlás miatt. Az Égei-tenger és a Jón-tenger között húzódó majdnem 6400 méter hosszú mesterséges vízi utat főleg kereskedelmi hajók és magánjachtok használják. A Korinthoszi-földszorost átvágó csatorna építését 1882-ben kezdték meg Türr István kezdeményezésére és Gerster Béla tervei alapján. A vízi utat 1893-ban adták át.

Forrás: Wikimedia Commons/Philos2000
Forrás: flickr/Andy Hay

Évente mintegy 11 ezer vízi jármű kel át rajta, hogy megtakaríthasson 700 kilométer utat, amelyet egyébként a Peloponnészoszi-félsziget megkerülésével kellene megtennie annak, aki Dél-Olaszország felől kel útra a Földközi-tenger keleti medencéjébe. A Korinthoszi-csatorna 21,5 méteres szélessége azonban nem teszi lehetővé nagy óceánjáró hajók közlekedését.

Forrás: Wikimedia Commons/Ernmuhl
Forrás: flickr/Bruce Tuten

A helyi Korinthosz TV televízió felvételei szerint hatalmas szikladarabokat mutattak, amelyek a mesterséges vízi út meredek falairól zuhantak a tengerbe elzárva az átjárást. A görög parti őrség egyik névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta: a Korinthoszi-csatorna üzemeltetőjének 15 napra lesz szüksége, hogy ismét járhatóvá tegye a hajózási útvonalat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!