Felnyitották az Egyiptomban talált rejtélyes fekete szarkofágot

Felnyitották azt a mintegy 2 ezer éves fekete gránit szarkofágot, amelyre július elején bukkantak rá a kutatók Egyiptomban, és amelynek tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett és számos elmélet látott napvilágot róla. A hatalmas, lepecsételt szarkofágban csupán csontvázmaradványokat és szennyvizet találtak. Azok a feltételezések tehát nem igazolódtak, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő – mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Forrás: Egypt’s Ministry of Antiquities

A régészeti minisztérium később közleményben jelentette be, hogy az első vizsgálatok arra utalnak, a csontmaradványok a ptolemaioszi korszakban élt három harcostól származnak. A leletet azonban további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla. Dr. Ajman Asmavi, az egyiptomi Műemlékvédelmi Minisztériumának munkatársa a felfedezésekor elmondta, a sírt öt méterrel a felszín alatt fedezték fel és korábban sosem nyitották még fel, mivel a koporsó és a fedél közti habarcs ép volt.

A 30 tonnás szarkofág Szidi Gaber-nél, Alexandria közelében került elő egy ásatás során. A több mint két és fél méter hosszú, 1,85 méter magas és 1,65 méter széles gránitszarkofág az eddigi legnagyobb, amelyet a térségben találtak. A külsejét megvizsgálva a szakértők megállapították, hogy a fekete gránitszarkofág a Ptolemaida dinasztia idejéből származik. A dinasztia tagjai időszámításunk előtt 323-tól, Nagy Sándor halála után uralkodtak Egyiptomban. A Ptolemaidák egészen időszámításunk előtt 30-ig, VII. Kleopátra haláláig álltak az ókori birodalom élén.

A valaha talált legnagyobb egyiptomi szarkofág egyébként 4 méter hosszú volt, és az időszámítás előtti 13. században uralkodó Merenptah fáraó számára készült. Alexandria és környéke változatos történelmének köszönhetően bővelkedik értékes, nem ritkán hihetetlen régészeti leletekben. Alig pár hónapja ősi hajóroncsokat és kincseket találtak a partjainál, de a mélység még tartogathat további „meglepetéseket” a kutatóknak.

Forrás: Institute for the Study of the Ancient World/flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!