Féldrágakőre bukkantak egy Antarktiszon talált meteoritban

Egy kis darab opált fedeztek fel egy Antarktiszon talált meteoritban. Ez az első alkalom, hogy a féldrágakő nyomaira bukkantak egy aszteroidáról származó meteoritban. Hilary Downes, a Londoni Egyetem Birkbeck Intézetének munkatársa és csapata Nottinghamben mutatta be kutatása eredményét a brit Királyi Csillagászati Társaság ülésén. Opált eddig egy alkalommal találtak egy Marsról származó meteoritban. A homok egyik fő anyagából, szilícium-dioxidból álló opál akár 30 százalékban is tartalmazhat vizet. A vizsgált, EET 83309 katalógusjelű meteorit az elemzések szerint egy kisbolygóból származik. Az opáltöredékek ezért újabb bizonyítékai annak, hogy az aszteroidák nagyobb mennyiségű vízjeget is tartalmazhatnak.

opal-meteoritban-3Az EET 83309 katalógusjelű meteorit benne az apró opáltöredékekkel (Forrás: H. Downes)

“Leleteink arra utalnak, hogy az opál még azelőtt kialakult, hogy a meteorit kitört az aszteroida felszínéről, hogy végül a Földön, az Antarktiszon landoljon” – mondta el Downes. Lehetséges, hogy maga a víz egy meteorit révén került az aszteroidára, és így jött létre az opál – feltételezik a szakértők.

opal-meteoritban-2Illusztráció egy széttöredező aszteroidáról (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Az EET 83309-en magán is számos meteoritbecsapódás nyoma látható. Ezek a meteoritok a Naprendszer más régióiból érkező anyagokat is szállíthattak. A kutatás alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a Földön lévő víznek legalább egy része aszteroidáktól származik. “Bár jogosan tartunk egy aszteroidabecsapódás következményeitől, lehetséges, hogy több milliárd évvel ezelőtt így jutott víz a Földre és hozzájárult, hogy azzá az élettől nyüzsgő világgá váljon, amelyben most élünk” – fogalmazott Downes a Birkbeck College közleményében.

opal-meteoritbanForrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!