Ezekben az országokban a legkockázatosabb élni

A világ országaira vonatkozó kockázati mutatónak nevezett (World Risk Index) legfrissebb tanulmányát tette közzé az ENSZ környezetvédelmi egyeteme, mely elsősorban a klíma megváltozására koncentrált.

A szakértők nemcsak a természeti katasztrófák valószínűségét vizsgálták, hanem azt is, hogy a szóban forgó ország lakói mennyire képesek szembeszállni a várható kedvezőtlen természeti jelenségekkel. Ezért aztán a fejlett világ államai mind alacsony kockázati mutatót kaptak, függetlenül attól, hogy milyen természeti változások fenyegethetik őket.

Fotó: Dave Hunt | AAP

Vanuatu az első a listán, mert a miniállam a tengerbe veszhet a következő évtizedek során, ha tovább emelkedik az óceánok és tengerek vízszintje, ráadásul 2015 márciusában egy ciklon a térségben sosem látott károkat okozott a szigeteken.

A 2015 márciusában lecsapó ciklon hatalmas pusztítást végzett a szigeteken.

A ciklon pusztítása a videó 2:25 perctől látható.

A veszélyeztetettségi rangsorban a második helyet a Tonga-szigetek, a harmadikat a Fülöp-szigetek foglalja el, melynek népessége közelíti a száz milliót, de sem az állam, sem a társadalom nincs felkészülve arra, hogy a szigetek nagy részét elöntheti a tenger. A lista Guatemalával, a Salamon szigetekkel, majd Bangladessel folytatódik, melynek különösen aggasztó lehet a szerepe, hiszen az ország lakossága 180 millió fő, és mindenfajta természeti katasztrófa óriási menekültáradatot indíthat el. A tízes negatív kockázati listán szerepel még Costa Rica, Kambodzsa, Papua Új Guinea és Salvador is.

1

Ezek az országok, ezek a társadalmak azok, amelyek az ENSZ kockázati listáján a legrosszabb besorolást kapták. Az előrejelzések szerint képtelenek lesznek szembenézni azokkal a természeti katasztrófákkal, melyek szinte menetrendszerűen bekövetkeznek. Az ENSZ szakértők külső segítséget javasolnak ezeknek a szegény országoknak a természeti katasztrófák megelőzésére.

További információ: World Risk Report


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!