Évente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok

Évente több mint 835 millió dollárt (241 milliárd forint) érő áradásvédelmet biztosítanak Hawaii partjain a korallzátonyok – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Forrás: NASA/JSC/ISS

A kutatásban az amerikai Geológiai Kutatóintézet, a Nature Convervancy globális természetvédelmi szervezet és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) vett részt. A kutatócsoport a mérnöki és a biztosítási ágazat szakembereivel együtt dolgozta ki azokat a modelleket, amelyek segítségével meg tudták állapítani, milyen értéket képvisel az árhullámok elleni védekezésben a mintegy 3200 kilométernyi korallzátony Hawaii szigeteinek partvonalánál.

Forrás: Wikimedia Commons/Jmblanco74
Forrás: David/flickr 

“Az embereknek többnyire fogalmuk sincs arról, milyen értékesek a korallzátonyok a partvédelemben” – hangsúlyozta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A korallzátonyok víz alatti hullámtörőként működnek, a partot elérő hullámok energiájának 97 százalékát elnyelik. Az új kutatás az eddigi legjobb áradási kockázati térképet készítette el az amerikai partvonalról, 10 méterszer 10 méretes felbontásban.

“Általában megfeledkezünk arról, hogy ha a korallzátonyok nem védenének, akkor nem léteznének a strandok és mi sem lehetnénk ott” – mutatott rá Beck.

Forrás: John Burns/NOAA/Papahānaumokuākea Marine National Monument
Forrás: Robert Linsdell/flickr

A korallzátonyok évente több mint 1,8 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékű áradásvédelmet biztosítanak az Egyesült Államok partvidékén: Hawaiin, Amerikai Szamoán, Guamban, az Északi-Mariana-szigeteken, Floridában, Puerto Ricóban és az Amerikai Virgin-szigeteken. Ebből a Hawaii-szigetekre lebontva Kuainál 12 millió dollárt, Oahun 395 millió dollárt, Mauin 377 millió dollárt, a nagy szigeten (Hawaiin) pedig 51 millió dollárt számoltak a kutatók.

Forrás: Wikimedia Commons/Hakilon 
Forrás: Amy West/USGS 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!