Észak-koreaiak tízezreit küldték külföldre kényszermunkát végezni

Észak-koreaiak tízezreit küldte külföldre kényszermunkát végezni Phenjan – közölte Marzuki Darusman, az észak-koreai emberi jogok helyzetét vizsgáló ENSZ-különmegbízott a világszervezet közgyűlésén New Yorkban. A világ több részére küldenek észak-koreaiakat, hogy a kényszermunkára emlékeztető körülmények között dolgozzanak – mondta az ENSZ-vizsgálat eredményét ismertető Darusman. A különmegbízott szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) leginkább Oroszországba és Kínába küldi saját állampolgárait dolgozni, akik az őket érintő “szerződésekről” semmit sem tudnak.

eszak-korea

Darusman szerint Phenjan már több mint 50 ezer embert “kölcsönzött” olcsó munkaerőként a partnerországoknak, ami évi 1,2-2,3 milliárd dollár bevételt hoz a rezsimnek. A különmegbízott közölte, a koreaiakat dolgoztató cégek “a munkaerő egy elfogadhatatlan rendszerének bűnrészesei”. Az észak-koreaiakat legfőképp az építői-, bányászati és a textiliparban alkalmazzák.

gyar

A Phenjannal szerződő Kína és Oroszország mellett tizenöt ország szerepel Darusman jelentésében, köztük Algéria, Angola, Kuvait, Katar és Lengyelország. A jelentés szerint az idén Katarból kilencven észak-koreai tért vissza hazájába, akik a közel-keleti országban napi 12 órát dolgoztak, és súlyosan alultápláltak voltak. Darusman elmondta, nem tapasztalható változás az emberi jogok helyzetében Észak-Koreában, ahol a rezsim továbbra is börtöntáborok rendszerét tartja fenn. Ugyanakkor megjegyezte, fokozatos változások mennek végbe a világ legelszigeteltebb országában az okostelefonok, dél-koreai zenék és filmek, illetve kisvállalkozások megjelenésével.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!