Érdemes szánni időt a tervezésre az automata öntözőrendszer kiépítése előtt

Rengeteg időt, energiát lehet megtakarítani azzal, ha automata öntözőrendszert építünk ki. Ezt a megfelelő kellékek megvásárlását követően bárki elvégezheti maga, de rábízhatja a dolgot akár profikra is. Bármelyik utat is választjuk, mindenképpen célszerű rászánni az időt a tervezésre.

Mik azok a kérdések, amiket mindenképp át kell gondolni?

Először is alaposan át kell gondolni azt, hogy a kert melyik részének locsolását szeretnénk biztosítani automata öntözőrendszer segítségével. Ezt nem elég ránézésre tudni, hanem célszerű meg is rajzolni. Ehhez igénybe lehet venni az AutomataÖntözőrendszer.com segítségét, akiknél a felmérés díjmentes. Ez a szolgáltatás magában foglalja az elképzelések tisztázását, valamint a kert feltérképezését egyaránt.

Fontos kérdés, hogy az öntözőrendszer a vezetékes vízhálózatról vagy kútról lesz üzemeltetve. Meg kell vizsgálni, hogy milyen víznyomás és vízmennyiség áll rendelkezésre.

Hasznos tippek az alaprajz elkészítése kapcsán

Az alaprajzot olyan formában érdemes elkészíteni, ami kényelmesebb. Ma már nagyon egyszerű ezt megtenni digitális formában, de akár kézzel egy négyzetrácsos papíron is lehet dolgozni.

Az nem kardinális, hogy a rajz méretarányos legyen, viszont értelemszerűen fel kell tüntetni a vázlaton azt, hogy mekkorák az öntözendő terület méretei. Be kell jelölni a vízvételi helyet is, továbbá a már meglévő fák és növények pozícióját egyaránt. Nem szabad megfeledkezni a későbbiek során telepíteni kívánt növényekről sem.

Meghatározó tényezők a tervezés tekintetében

Amennyiben az automata öntözőrendszer kiépítését profikra szeretnénk bízni, és hálózati vízről fog működni, akkor nem lesz szüksége egyéb információkra a szakembereknek. Ellenben ha kútvízről, szivattyúval történik majd a vízellátás, akkor amennyiben a szivattyú már megvan, akkor meg kell adni nekik az eszköz pontos típusát.

Ha még nincs szivattyú, akkor az AutomataÖntözőrendszer.com munkatársai a készülék kiválasztásában is tudnak segítséget nyújtani. Ehhez persze el kell küldeni számukra néhány paramétert a kútról, tételesen azt, hogy milyen mély, milyen magas a benne lévő vízoszlop és hogy mekkora a vízhozama.

Akár meglévő szivattyúról, akár hálózati vízről beszélünk, a tervezéshez ismerni kell a rendelkezésre álló víz mennyiségét. Ezt egy vödör használatával rendkívül egyszerűen ellenőrizheti bárki. Meg kell mérni, hogy adott vízmennyiség mennyi idő alatt folyatható ki. Magyarán a kérdés az, hogy egy tíz literes kapacitással rendelkező edény hány szekundum alatt tölthető meg.

Például ha tíz liter vízhez tizenöt másodpercre van szükség, az 40 liter/perces, azaz 2400 liter/órás értéket jelent. Egy átlagos öntözőrendszer már akár 1000 liter/óra vízmennyiséggel működőképes lehet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!