Engedélyezték a világ első mesterséges csirkehús értékesítését

A laboratóriumi körülmények között előállított húsból első körben “csirkehúsfalatkákat” fognak készíteni.

Forrás: Pexels

A hagyományos húsfélék alternatívái iránti kereslet növekszik, mivel a fogyasztók egyre tudatosabbak a saját egészségüket, az állatok jólétét és a környezetvédelmet illetően – írja az ecolounge.hu. Ez a tendencia látható Szingapúrban is, ahol az Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA) nemrégiben engedélyezte az Eat Just elnevezésű San Francisco-ban bejegyzett startup cég “tiszta” – vagyis élő állat levágása nélkül előállított – húsának árusítását, miután az SFA szakértői munkacsoportja bevizsgálta a termék gyártásellenőrzési és tesztelési adatait.

A cég termékeit – szemben a növényi alapú húshelyettesítőkkel, melyek ma már az Egyesült Államok számos élelmiszer-áruházának és éttermének kínálatát képezi – állati izomsejtekből állítják elő laboratóriumi körülmények között. Fontos megjegyezni, hogy az eljárás során nem használnak antibiotikumokat.

Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliárd forint) is lehet a következő évtizedben, ami a globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti. A cégek nagy része a mesterséges húsok fogyasztásával járó környezeti előnyöket hangsúlyozza, ám néhány kutató szerint bizonyos körülmények között ez az alternatíva még akár ártalmasabb is lehet a klímaváltozás szempontjából.

Arról pontos információ még nincs, hogy a termék mikortól lesz elérhető a boltokban és éttermekben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!