Engedély nélkül öltek le egy folyóba tévedt szürke bálnát Alaszkában

Vizsgálatot indítottak a héten az amerikai szövetségi hatóságok egy védett szürke bálna leölése ügyében; az állattal az őslakosok végeztek azután, hogy a falujukhoz közeli folyóba tévedt. Az Alaszka délnyugati részén lévő Napaskiak nevű jupik eszkimófalu lakói szigonnyal és lőfegyverrel támadták meg a múlt héten a 11 méteres állatot, mígnem az lesüllyedt a Kuskokwim folyó mélyére. A tetemet később partra húzták és felvágták: a 9 tonnányi húsból és bálnazsírból a környező települések lakóinak is jutott.

Kuskokwim folyó (Fotó: flickr/Joseph)

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársai szerint azonban az állatot engedély nélkül ejtették el. Mint rámutattak, Alaszkában tilos szürke bálnára vadászni, és a korlátozás alól a szükségleteik kielégítésére halászó és vadászó őslakosok sem élveznek kivételt.

A falusiak nagy része úgy gondolja, hogy mivel a folyó biztosítja számukra az élelmet, sértené a kultúrájukat, ha nem fogadnák el, amit a víz hoz nekik. Idén a bálnahús különösen nagy értéknek számít a vidéken. A házi fogyasztásra szánt lazac jelentős része ugyanis odalett a heves esőzések miatt, mert a hús nem tudott eléggé kiszáradni.

A beluga vagy fehér delfin önfenntartást szolgáló halászatát engedélyezik a régióban, és az északabbra fekvő falvak egy része a grönlandi bálna vadászatára is engedélyt kapott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságtól (IWC). A szürke bálnák kelet-csendes-óceáni populációját azonban szövetségi törvények védik. Az állatokat gyakran látni az alaszkai vizekben, de a helyiek szerint sosem szoktak felúszni a Kuskokwim folyón.

Fotó: Dr. Steven Swartz, NOAA/NMFS/OPR

NOAA, MTI, KYUK


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!