Eltűnhet a világ egykor második legnagyobb sós tava

Nagyobbrészt a klímaváltozás miatt zsugorodott össze az iráni Urmia-tó, amely egykor a világ második legnagyobb sós tava volt – derül ki az osztrák székhelyű Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének tanulmányából.

urmia-toFotó: Wikipedia/NASA

Az Észak-Iránban lévő tó felszíne egykor 5500 négyzetkilométeres volt, mára elveszítette felülete mintegy 80 százalékát. Somayeh Shadkam kutató már korábbi munkáiban is utalt arra, milyen veszély fenyegeti a klímaváltozás miatt az Urmia-tavat, és a vízhozam jóslására különböző jövőbeli klímaváltozás-forgatókönyvekkel dolgozott. Új, a Journal of Great Lakes Research című tudományos lapban megjelent tanulmányában 1960 és 2010 közötti adatok felhasználásával olyan tényezőkkel foglalkozott, mint például a vízfogyasztás.

Urmia_lake_droughtAz Urmia-tó mára elveszítette felülete mintegy 80 százalékát (Fotó: Wikipedia/NASA)

A szakértői csoport abból indult ki, hogy a megfigyelt 50 évben 48 százalékkal csökkent az Urmia-tó éves vízhozama. A tudósok által használt modell szerint ez a visszaesés 60 százalékban a klímaváltozásra, a csapadék csökkenő mennyiségére és a hőmérséklet változására vezethető vissza. A maradék negyven százalék a megváltozott vízfogyasztás számlájára írható, vagyis például arra, hogy öntözési céllal elvonták a vizet a mellékfolyókból.

urmia-to-2Az Urmia-tó a magasból, egy 2015 szeptemberében készült fotón (Fotó: Wikipedia/ERAllington)

Az eddigi tanulmányok eredményei alapján úgy vélték, hogy a vízfelhasználás döntő szerepet játszik a tó kiszáradásában. A klímaváltozást fő tényezőnek megtevő új modell alapján azonban a vízfogyasztás csökkentése nem lenne nagy hatással a tó vízállására. Az Urmia-tó megmentéséhez a vízgazdálkodás javítására tett nemzeti erőfeszítésekre és a klímaváltozás területén nemzetközi együttműködésre egyaránt szükség van” – véli Shadkam.

Az 1300 méter tengerszint feletti magasságban fekvő sós tó megmentése Haszan Róháni iráni köztársasági elnök egyik választási ígérete volt, és kormánya a hivatalba lépés után rögtön fel is kért hazai és külföldi, köztük amerikai, orosz és belga tudósokat, hogy dolgozzanak ki megoldási javaslatokat.

urmia-to-3A tó vize júliusban vörössé változott, miután a párolgás, illetve a vízszint csökkenése miatt a viszonylagosan megemelkedett sótartalom hatására elszaporodtak a sókedvelő baktériumok és algák (Forrás: NASA Earth Observatory)

urmia-to-4Fotó: Wikipedia

MTI, Journal of Great Lakes Research


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!