Elpusztult India leghíresebb tigrise, fajának legidősebb vadon élő példánya

Húszévesen elpusztult Machli, India leghíresebb és legtöbbet fotózott tigrise, vélhetően fajának legidősebb vadon élő példánya, számos dokumentumfilm és könyv hőse. A nőstény a látogatók kedvence volt a radzsasztáni Ranthambore Nemzeti Parkban, mert mindig nagyon higgadtan viselkedett és szívesen pózolt a kamerák előtt. Hosszú élete során 12 utódot hozott világra, a nemzeti parkban élő tigrisek fele jelenleg az ő ivadéka. Anyakirálynőnek és a tavak hölgyének is nevezték fenséges járása és az élővizek közelségének kedvelése miatt. Hindi nevének jelentése hal, a tavakhoz és folyókhoz vonzódására utal.

India leghíresebb tigrise
Forrás: indiatimes.com

India leghíresebb tigrise
Forrás: Planet Custodian/indiatimes.com

A tigrist világhírűvé tette a kamerákkal is megörökített hősies és győztes küzdelme egy négyméteres krokodillal.

Machli az utóbbi években egyre veszített életerejéből, apránként valamennyi foga kihullott, már alig evett, és néhány napja félholtan bukkantak rá a nemzeti park szélén. Az orvosok és gondozók minden kísérlete talpra állítására eredménytelen maradt, az állat csütörtökön elpusztult. Halálának hírére rajongóinak tömegein kívül Radzsasztán állam miniszterelnöke is gyászát fejezte ki. Szakértők szerint az indiaiak kedvenc tigrisének hosszú élete önmagában is kivételes teljesítmény, mivel a bengáli tigrisek ritkán élnek tovább 12-13 évnél.

India leghíresebb tigrise

India néhány hónapon belül már második népszerű tigrisét veszítette el. A nyugati Mahárástra államban már négy hónapja keresik nagy erőkkel a hétéves Jait, amely áprilisban tűnt el az Umred Karhandla rezervátumból. A hím tigris indiaiak milliónak a szívébe lopta be magát három éve, amikor sok-sok kilométert vándorolt falvakon, folyókon és veszélyes országutakon át új társat keresve. Indiában 2200 tigris él, a világ tigrisállományának 70 százaléka.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!