Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

Az iskolai szünidő és a rendkívüli meleg családok millióit csábítja a tengerpartokra. A strandolóknak azonban óvatosnak kell lenniük – az elmúlt 6 év legmelegebb júliusának is megvan a maga hátulütője: robbanásszerűen megnőtt a medúzaészlelések száma.

1Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

A csápos élőlények nagyon jól érzik magukat a melegebb vízben, így a jelen időjárás nagyon is kedvező ahhoz, hogy amúgy sem elenyésző számuk tovább gyarapodjon. És ez már nem csak a tengerökoszisztémáját veszélyezteti: a medúzarajok egyre közelebb sodródnak a partokhoz, fürdőzők tömegeinek okozva kellemetlenséget.

Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

Az észlelések között számos oroszlánsörény medúza (ismertebb nevén szakállas medúza) (Cyanea capillata) is akad, mely az egyik legfájdalmasabb csípéssel rendelkező faj a brit vizeken. A szakállas medúza a legnagyobb ismert medúzafaj a világon, a rekordtartó példányt 1870-ben észlelték a Massachusetts-öböl partjánál; ezen állat harangja 2,29 méteres átmérőjű volt, csápjai pedig elérték a 37 métert. 2010-ben New Hampshire partjainál egyetlen példány 100 embert csípett meg. A 18 kilogrammos medúza 150 csáppal rendelkezett, egy-egy csápon több száz csalánszervvel, melyek érintésre aktiválódnak. Noha a szakállas medúza csípése nem halálos, nem árt óvatosnak lenni vele, ugyanis komoly viszkető-égő kiütéseket okoz, ám a csípésre érzékenyeknél kiválthatja az anafilaxiás sokkot, ami halálos is lehet. Éppen ezért a szakértők arra kérik a fürdőzőket, hogy ha ilyen állatot látnak semmiképpen se érintsék meg, és lehetőleg ne menjenek a vízbe, mert több is lehet. Nevét élénk narancssárga, sörényszerű csápjairól kapta.

Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

Dr. Peter Richardson, a “biodiverzitás-program” vezetője elmondta, az átlagosnál hidegebb tavasz miatt korábban alig lehetett medúzát látni, ám a hirtelen érkező nagy meleg kedvez az állatok szaporodásának, ezért is nőtt meg olyan drasztikusan az észlelések száma.

“Csípésük elég csúnya és fájdalmas, ezért érdemes elkerülni őket. Noha nem mérgezőek, az allergiásoknál kiválthatják az anafilaxiás sokkot. Akik átélték már ezen állat csípését, azt mondták: olyan érzés, mintha áramütés érte volna őket. Az oroszlánsörény medúzán kívül délnyugaton még kék medúzát is észleltek, melynek csípése jóval kellemetlenebb, mint óriás társáé.

Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

Dr. Melanie Austen, a Plymouth Tengeri Laboratórium vezető tudósa a daily mail-nek így nyilatkozott: “Kétség kívül megnőtt a medúzák száma az elmúlt évekhez viszonyítva, de releváns feljegyzések híján nehéz lenne összehasonlítást végezni. Úgy véljük, a szaporulat növekedés a felmelegedés és az éghajlatváltás eredménye, mely következtében megnőtt a medúzák élelmének mennyisége. Ezen kívül a túlhalászás is nagy szerepet játszhat a mostani helyzet kialakulásában, hiszen egyre kevesebb az olyan nagy hal, amely megenné ezeket az állatokat, márpedig természetes ellenség nélkül pompásan el tudnak szaporodni az állatok.”

Elözönlötték a medúzák Anglia partjait

Előzetes felmérések alapján további, jelentős mennyiségű medúza-invázióra lehet számítani, ami komoly bosszúságot jelenthet azok számára, akik már megvásárolták jegyüket a Földközi-tenger partjaira.

forrás: dailymail/hir.ma

<h6>Forrás:<a href=”http://hir.ma/” rel=”nofollow” target=”_blank”>hir.ma</a></h6>


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!