Először lépett kapcsolatba a külvilággal egy elszigetelt amazonasi törzs

Egy eddig teljes elszigeteltségben élő amazonasi bennszülöttcsoport és a jó szándékú külvilág első kapcsolatfelvételéről készült videofelvételt tettek közzé Brazíliában. A brazil bennszülöttügyi hivatal, a Funai videóján az látható, amint a már ismert asaninka indiánok egy rövidnadrágos képviselője felkínál egy fürt banánt az esőerdőből előmerészkedett két idegennek, akiket a Rio Xinane népeként azonosítanak és akik a panó nyelvcsalád egy változatát beszélik. A törzs tagjai rendkívül bizalmatlanok, de aztán elfogadják a banánt, és visszaszaladnak vele az erdőbe.

Elszigetelt törzs Amazóniában

Elszigetelt törzs Amazóniában

A videofelvétel az elszigetelt őslakosok és az asaninka indiánok, illetve a Funai képviselőinek második, hosszabb találkozását rögzítette június 30-án. Az első közvetlen kapcsolatfelvétel június 26-án történt, és az még rövidebb ideig tartott. Az asaninkák azután hívták a helyszínre a hatóságok embereit, hogy az ismeretlen indiánok többször is megközelítették őket az Envira folyón keresztül, Brazília északi részén. A hivatal a panó nyelvjárásokat is értő tolmácsokat vitt magával.

Elszigetelt törzs Amazóniában

Brazil szakértők szerint a mintegy ötvenfős csoport Peruból, favágók és drogcsempészek elől menekülhetett Brazíliába. Az asaninka indiánok szerint az idegenek fejszéket, késeket és lábasokat akartak tőlük. A Funai antropológusa, Terri Aquino szerint “ez a nép a technológiát keresi, amelyre szüksége van a belháborúkban és a nem őslakosokkal való kapcsolatokban”.

Elszigetelt törzs Amazóniában

Az izolált népcsoport tagjai elmondták, hogy nem őslakos emberek már többször is megtámadták őket, és többen közülük meghaltak influenzában és diftériában. A hatóságok ezért egy egészségügyi stábot küldtek közéjük, hogy kezeljék a betegeket. Az őslakos népek jogaiért küzdő nemzetközi mozgalom, a Survival International rendkívül aggasztónak tartja az influenzával való fertőzöttség hírét, mert ez a járvány a múltban már egész törzseket irtott ki. Amazónia brazíliai részén él a világ legtöbb, a külvilágtól izolált népcsoportja. A Funai 77-re becsüli az ilyen közösségek számát, ezek létszáma 5-től 100 főig terjed.

Elszigetelt törzs Amazóniában

VIDEÓ:

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!