Először észleltek kardszárnyú delfineket a szicíliai tengerszorosban

Először észleltek kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) a Szicília és az olasz szárazföld közötti tengerszorosban. A Marecamp olasz turisztikai ügynökség közlése szerint egy sporthorgász fedezte fel a három orkát, amikor hajójával Messina felé tartott.

“Először féltem a hatalmas állatoktól, de végül csaknem egy órán keresztül a közelükben maradtam”- mondta Simone Vartuli az AFP hírügynökségnek.

Az állatokat néhány nappal korában Genova kikötőjének közelében látták, eszerint mindössze egy hét alatt 800 kilométert tettek meg – mondta el Clara Monaco, a Marecamp tengerbiológusa, hozzátéve, hogy problémát jelenthet, ha a kardszárnyú delfinek a tengerszorosban tartózkodnak, mert ott könnyen összeütközhetnek a hajókkal. Monaco kiemelte, az állatokat nem szabad túlzottan megközelíteni, mert az nagy stresszt jelenthet számukra. Aki meglátja őket, annak azonnal értesítenie kell a parti őrséget.

A legnagyobb veszélyt a kardszárnyú delfinek számára egyébként elsősorban a halászhálókba való belegabalyodás és a tengeri olajkitermelés okozta lárma jelenti, ez utóbbi miatt elveszíthetik tájékozódási képességüket. Emellett egyre több állat pusztul el a hajókkal való összeütközés következtében is.

Cikkajánló: Videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!