Élőben közvetítették egy ókori egyiptomi főpap szarkofágjának felnyitását

Vasárnap éjjel három szarkofágot nyitottak fel a Nílus-menti Minjában, köztük egy két és félezer éve élt főpapét. A 26. dinasztia (i.e. 664-525) idejéből származó szarkofágok felnyitását az egyiptomi legfelső régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri és Záhi Havvász híres egyiptomi régész, a korábbi régészeti miniszter jelenlétében végezték, az eseményt a Discovery sugározta Expedition Unknown: Egypt Live című kétórás műsorában.

A szarkofágok egyikében egy kék gyöngyökkel díszített női múmiát találták, egy másikban egy fiatal nő és az apja múmiáját fedezték fel. A kamerák azonban leghosszabban a harmadik koporsó, Ízisz istennő egy főpapja szarkofágjának felnyitásán időztek, mivel ezen már kívülről látszott, hogy egy előkelőség koporsója lehet.

A többi múmiától eltérően ezen magas színvonalú balzsamozást és fáslizást végeztek, ami segített jó állapotban megőrizni a holttestet, és Ízisz egy aranyozott szobrát is megtalálták mellette. A sírban találtak egy ritka, viaszból készült fejet is. Havvász azt mondta, hogy még sosem látott hasonlót a késői korból.

“Ez az ember olyan volt, mint egy király” – kommentálta a látottakat Záhi Záhi Havvász.

“Az ókori Egyiptom vége felé a főpapok volt a valódi hatalom, és ez most látszik is” – tette hozzá Josh Gates műsorvezető.

Incredible finds from the Expedition Unknown: Egypt Live dig tonight, including the mummy of a high priest!

Thank you Joshua Gates, Dr. Zahi Hawass, and team for taking us on this historic journey.

Közzétette: Discovery – 2019. április 7., vasárnap

 

A régészeti helyszínen tavaly februárban bukkantak a szarkofágra, amikor egy sírrablót követve egy egész alagúthálózatot tártak fel 40 múmiát tartalmazó síremlékkel. A feltételezések szerint az egyiptomi előkelőségek maradványait őrzik az ókori sírok, amelyek Záhi Havvász szerint “50 évre elegendő munkát ad a régészeknek”.

A térségben már 1927-ben találtak egy mészkő szarkofágot, amelyet el is helyeztek a kairói Egyiptomi Múzeumban, de a lelőhely aztán feledésbe merült – magyarázta Havvász.

Egy neve elhallgatását kérő egyiptomi régész az adással kapcsolatban azt mondta az AFP-nek, hogy az végső soron egy “médialátványosság, amely ha jól csinálják, felkeltheti az emberek érdeklődését a régiségek iránt és ösztönözheti az idegenforgalmat”. Az ismeretterjesztő csatorna nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fizettek-e az egyiptomi kormánynak a sírok felnyitására és az esemény lefilmezésére adott engedélyért.

Ancient Mummy Find | Egypt Live: Expedition Unknown

An exquisitely-preserved 2,500-year-old mummy inside an ancient Egyptian sarcophagus was discovered tonight on Expedition Unknown. #EgyptLIVE

Közzétette: Discovery – 2019. április 7., vasárnap


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!