Elképesztően ügyes az Atlas nevű robot legújabb változata

Folyamatosan fejleszti robotjait a Google tulajdonában lévő Boston Dynamics nevű vállalat. A cég nevéhez már több különleges robot és számos haditechnikai fejlesztés is fűződik, mint például a robotgepárd, a villámgyors robotcsótány, és az egyik leghíresebb projektjük, a robotkutya. A Boston Dynamics nemrég az Atlas nevű humanoid robotjának legújabb verzióját mutatta be. Az Atlas új verziója kisebb és ügyesebb lett, ráadásul már vezetékek nélkül működik.

Atlas robot

Az hidraulikus vezérlésű robot 80 kilogrammos, 175 centi magas. Kimondottan arra fejlesztették ki, hogy terepen, egyenetlen talajon, így földutakon, erdőben vagy akár köveken is képes legyen egyensúlyozni, megtartani magát. Ezen kívül képes futni, forogni, és a kezét is tudja használni, sőt még az ajtót is ki tudja nyitni. Az egyensúlyozó robot már nehéz terepen is egészen gyorsan és magabiztosan halad előre. A robot lézerrel tapogatja le a körülötte lévő világot, hogy ne menjen neki semminek, és felismerje a talaj egyenetlenségeit.

Atlas robot

Atlas robot

A videóból kiderül, hogy a robot remekül jár havas talajon is, képes polcokra pakolni közel öt kilós dobozokat, valamint képes követni a környezetébe tett tárgyakat, reagálni azok mozgására. Mindezt anélkül, hogy külső energiaforrást vagy vezérlő számítógépet kellene csatlakoztatni hozzá. A Boston Dynamics egyik mérnöke egy hokiütővel is lökdöste a robotot, elvette előle a dobozt, amit fel kellett emelnie, ráadásul még egy csővel fel is döntötte, hogy bemutathassa, az Atlas képes magától felkelni a földről.

Atlas robot

Atlas robot

Atlas robot

Atlas robot

Atlas robot

VIDEÓ:

Ilyen volt az Atlas korábban:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!