Elképesztő világrekord – fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában

Elképesztő rekordot született Indiában, pontosabban Madhja Prades államban, ahol mindössze 12 óra leforgása alatt 66 millió fát ültettek el az önkéntesek. A korábbi faültetési rekord is Indiában született: tavaly júliusban az ország északi részén fekvő Uttar Prades állam lakói 24 órán belül 50 millió fát ültetettek el. Ezt szárnyalta túl jócskán a Madhja Prades 24 kerületében zajló tömeges faültetés 1,5 millió résztvevője, akik közt diákok, tanárok, családok, kormányzati tisztviselők és civil szervezetek önkéntesei is voltak, s több mint 20 fafajták ültettek el.

Forrás: CM Madhya Pradesh/Facebook
Forrás: CM Madhya Pradesh/Facebook

A nagyszabású akció során termesztésen elsősorban nem a rekord megdöntése volt a cél, hanem az egyre fogyatkozó erdővel borított területek növelése, a környezet megóvása és az éghajlatváltozás romboló hatásainak megfékezése. Indiában a légszennyezés miatt évente több mint félmillió ember hal meg. Az ázsiai országnak nem túl jó a híre, ha a környezetvédelemről van szó, azonban az elmúlt évek során a fejlődés útjára lépett, s igyekeznek a gazdaságot is egyre zöldebbé, környezetkímélőbbé tenni.

Forrás: Twitter/Shivraj Singh Chouhan
Forrás: Riju Bafna/Facebook

Más indiai államok is tartottak hasonló akciókat: Keralában júniusban 24 óra alatt több mint 10 millió fát ültettek, Maharastra államban pedig idén 40 millió fát ültetnek el egy újraerdősítési kampányban. India a párizsi klímaegyezmény aláírásakor vállalta, hogy 2030-ig 95 millió hektárra növeli az ország erdős területeinek nagyságát.

Forrás: Twitter/sachin bairagi

A kormány Narendra Modi miniszterelnökkel az élen mind a 29 államot arra ösztönzi, hogy segítsen a fatelepítésben, illetve a környezet megóvásában. Ezen programokra a kormány 6,2 milliárd dollárt biztosít. Sivradzs Szing Csouhan, Madhja Prades állam fő minisztere az akció után egy Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy nagyon büszke, amiért állama az egyik első lett a kezdeményezésben, s a faültetéssel nem csupán az államot, hanem az egész világot szolgálják.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!