Elképesztő videó, amitől hullámozni kezdenek a körülöttünk lévő tárgyak

Elképesztő hatást vált ki egy videó az emberből, ha ugyanis végignézzük, utána másodpercekig egyfajta hallucinálást, illúziót érzékelhetünk és hullámozni kezdenek a körülöttünk lévő tárgyak.

halvid

A hatást “vízesés-effektusnak”, vagy “mozgási utóhatásnak” nevezik, amely akkor jön létre, ha hosszan nézünk egy bizonyos irányú mozgást. A jelenséget először 1834-ben írta le Robert Adams nevű férfi, aki azt vette észre, hogy miután egy vízesést bámult egy ideig Skóciában, oldalt tekintve úgy tűnt számára, a part felfele mozog. safe_imageAz illúzió azért jön létre, mert azok az agysejtek, amelyek az egy bizonyos irányú mozgást figyelik, elfáradnak a hosszas nézelődésben, és amikor oldalt tekintünk, a másik irányú mozgást érzékelő agysejtek aktívabbak. Az alább látható videóban viszont annyiféle irányú mozgást nézünk hosszú ideig, hogy a vízesés-effektus megsokszorozódik és minden irányba mozogni látjuk az álló tárgyakat.

A videó elindítása után nagyítsuk fel teljes képernyőre (a lejátszó jobb alsó négyzet gombja). Végig a képernyő közepén megjelenő betűkre kell koncentrálni, ezalatt koncentrikus köröket vetítenek, amelyek folyamatosan mozognak. A kétperces videó után oldalt tekintve azt tapasztaljuk, hogy a körülöttünk lévő tárgyak mozogni kezdenek, mintha elfolynának.

A videó megtekintése epilepsziás betegeknek, és villogó fényre érzékenyeknek nem ajánlott!


F:HVG

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!