Elképesztő rekord – biztosítókötél nélkül hódította meg a legnehezebb sziklafalat egy amerikai extrémsportoló

A világon elsőként egyedül, biztosítófelszerelés, illetve kötél nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb sziklafalát, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban magasodó híres El Capitan gránitmonolitot Alex Honnold amerikai hegymászó. A 31 éves kaliforniai extrémsportoló szabadmászásban, biztosítókötél nélkül hódította meg szombaton 3 óra és 56 perc alatt a csaknem egy kilométeres függőleges sziklafalat. A szenzációs mászást a National Geographic támogatta, s nemsokára dokumentumfilmben számol majd be a páratlan teljesítményről.

Fotó: Wikipedia/Arian Zwegers

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről centiméterre másznak, ujjaikkal, lábfejükkel a szikla hasadékaiba vagy a szikla kicsiny, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Az El Capitan meghódítását nagyon gondos előkészítés előzte meg, mert egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes lehet.

Fotó: Wikipedia/Mike Murphy

Alex Honnold ismert arról, hogy képes előre pontosan meghatározni és megjegyezni a kapaszkodóhelyeket egy-egy szakaszon, minden mászásáról naplót vezet és 20 év tapasztalattal a háta mögött képes veszélyes helyzetekben is megőrizni nyugalmát és elemzőképességét – írja a National Geographic.

11 éves korában kezdte a mászást, gyerekként még szobai mászófalon, később pedig az egyetemet is otthagyta, hogy meghódítsa a világ legmagasabb csúcsait. Honnold hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra és egy éven át gyakorolta a mászást függőleges hegyoldalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban. Tervébe csak barátai és alpinisták egy szűk köre volt beavatva.

“Az, amit Honnold véghezvitt, a szóló szabadmászás világában a Holdra szállással ér fel” – mondta Tommy Caldwell hegymászó.

Fotó: Cedar Wright
Fotó: YouTube

Alex Honnold egyike volt 2014-ben azoknak a hegymászóknak, akikkel a Clif Bar amerikai élelmiszeripari konszern felmondta a szponzori szerződést, miután dokumentumfilm tárta fel, milyen mértékben kockáztatják életüket a védőfelszerelést mellőző alpinisták. Honnold most elismerte, hogy kívülállóknak őrültségnek tűnhetnek az olyan extrém teljesítmények, mint az övé, de hangsúlyozta, hogy életéből 20 évet szentelt a hegymászásnak, ebből hat vagy hét évet ennek az egyetlen projektnek, vagyis nem hirtelen elhatározásból született, felelőtlen döntésről van szó, hanem alaposan előkészített teljesítményről.

alexhonnold.com, nationalgeographic.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!