Elképesztő mennyiségű szemét árasztotta el a dominikai partokat

Megdöbbentő mennyiségű szemét árasztotta el a Dominikai Köztársaság több tengerpartját is: a több tíz tonnányi hulladék eltakarításában természetvédők, önkéntesek és a haditengerészet is segédkezik. A legrosszabb helyzet a turisták által kedvelt strandon, a Santo Domingonál lévő Playa de Montesinoson alakult ki, ahol egybefüggő szemétszőnyeg borította be a vizet.

A Parley for the Oceans nevű természetvédelmi szervezet videója az elmúlt hetekben a közösségi oldalakon hívta fel az emberek figyelmét a partok szennyezettségére. A felvételen palackokból, hungarocellből és más műanyag hulladékból álló vastag szemétszőnyeg látható.

A szervezet szerint több mint 500 ember vesz részt a partok megtisztításában. A hulladékot részben kotrógépekkel távolították el a vízből. A természetvédők egyébként már 30 tonna műanyagot begyűjtöttek, amiből 6 tonnányit sikerült újrahasznosítani, s a héten tovább folytatják a munkát.

A feltétezések szerint a szemetet egy vihar sodorta a Hispaniola sziget partjaira. „Sokkoló ezt a saját szemünkkel látni, de az sokkal rosszabb, hogy ez Santo Domingo számára nem jelent újdonságot” – mondta Carmen Danae Chamorro, a természetvédő szervezet tagja. Elmondása szerint minden heves viharral rengeteg szemét sodródik a partokra.

A Dominikai Köztársaság a Karib-térségbe érkező nyaralók kedvelt célpontja. Az ország a legszegényebb karibi állammal, Haitivel osztozik Hispaniola szigetén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!