Elképesztő hasznot hozhat a tokiói állatkertben született pandabocs

Egy japán közgazdász számításai szerint a napokban a tokiói állatkertben megszületett óriáspandabocs több mint 26 milliárd jenes (220 millió eurós) hasznot hozhat a helyi gazdaságnak. Az Oszaka prefektúrában működő Kanszai Egyetem közgazdászprofesszora, Mijamoto Kacuhiro úgy fogalmazott, hogy a Tokióban világra jött pandakölyök gazdasági hatása egy kupanyertes profi baseballcsapat hatásával vetekszik.

A professzor számításai szerint a kölyök miatt a 2017-es pénzügyi évben több mint 5 millió 650 ezer látogatója lesz az állatkertnek, ahol az előző évben 1,8 millióan jártak. A szakember az 1972-es évet vette alapul a számításhoz, amikor először jelentek meg óriáspandák a tokiói állatkertben. A pandabébi miatt tehát megnő a belépőjegyekből befolyó összeg, a látogatók nyilván többet költenek az állatkertben, és azoknak az alkalmazottaknak is megnő a bére, akik a pandával kapcsolatos munkahelyeken dolgoznak.

A 11 éves Sin Sin hétfő hajnalban hozta világra a bocsot az Ueno állatkertben. A kölyök hangját először hétfő délben hallották meg, a nemét még nem tudják. Sin Sin és párja, Ri Ri 2011-ben érkeztek Tokióba Kínából. Egy évvel később megszületett első bocsuk, ám hatnaposan tüdőgyulladásban elpusztult. Ha minden rendben lesz a most világra jött, aprócska pandaboccsal, akkor minden bizonnyal évekig az állatkert legnépszerűbb lakója lesz, majd vélhetően elszállítják Kínába. A kölcsönadási szerződések alapján ugyanis minden Kínán kívül született óriáspandának az országba kell költöznie négyéves kora körül.

Az óriáspanda egyébként nemrég kikerült a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a “sebezhető” fajok közé sorolják a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése alapján. A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. A vadon élő pandák elsősorban Szecsuan és Senhszi tartomány bambuszerdeiben élnek, míg fogságban 375-en, közülük 200-an a csengtui kutatóközponthoz tartozó területeken találhatóak. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!