Eldőlt és felrobbant visszatéréskor a SpaceX hordozórakétája [videó]

Majdnem összejött a sikeres landolás, ám végül egy kisebb hiba miatt eldőlt a rakéta.

spacex2

A napokban a SpaceX – a korábbi ígérettel ellentétben – jelezte, hogy ismét a Falcon 9 rakétát veszi igénybe egy újabb fellövéshez, amely ezúttal a NASA Jason-3 névre keresztelt műholdját lesz hivatott célba juttatni, hogy az időjárást és a tengerszint alakulását kísérjék pontosabban figyelemmel. A fellövés sikeres volt, azonban a tengeren történő leszállás már megint túl bonyolultnak bizonyult.

spacex

Elon Musk a hónap közepén nyugtatta meg az érdeklődőket saját Twitter-hírfolyamán, bejegyzésében ugyanis arról írt, hogy a decemberben a szárazföldön sikeresen landoló első lépcső megfelelő állapotban van, azon semmilyen komolyabb kár nem látszik, a vizsgálatok szerint pedig valóban újra felhasználható lenne. A cég számára azonban most az elsődleges kérdés a leszállás megismétlése volt, szerették volna ugyanis bebizonyítani, hogy a tengeren hánykolódó drónhajó sem jelent átugorhatatlan akadályt, ezért a Falcon 9 újabb példányát ide irányították vissza.

A SpaceX rakéta teljesítette ugyan elsődleges küldetését, vagyis felvitte a műholdat Föld körüli pályára, de nem sikerült a visszatérés, leszállás után felrobbant. A leszállásról a videót Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója tette közzé

A fellövés sikeres volt, a Jason-3 műhold hamarosan megküldte a kívánt visszajelzést, ezt követően pedig a rakéta megkezdte az ereszkedést a tengeren lévő platform felé. Maga a landolás sikeresnek tűnt, a kontaktus során azonban kiderült, hogy az egyik támasztó láb nem rögzült megfelelően, ezért a rakéta eldőlt, majd pedig (az ilyenkor elvárható módon) felrobbant. Valószínűleg a rajt során tapasztalt erős köd, illetve az ennek köszönhető jegesedés akadályozta meg a szükséges alkatrész helyre billenését, emiatt a láb nem nyújtott támaszt és egyszerűen megbicsaklott a súly alatt.

A SpaceX-nek nemrég sikerült épségben visszahozni egy rakétát, akkor a floridai Cape Canaveralban landolt a SpaceX, űrtörténelmet írva ezzel. A jövőbeli űrkutatások szempontjából kulcsfontosságú, hogy újra használható rakétákat fejlesszenek, mert jelentősen csökkentené a költségeket. Egy SpaceX rakéta 60-90 millió dollárba kerül.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal féltonnás Jason-3 műholdja sikeresen pályára állt, ez elemzi majd a tengerszint változásait, és figyeli az óceánok áramlását.

Bár a teljes siker elmaradt, a SpaceX már nagyon közel járt ahhoz, ami reménykedésre ad okot. A folytatásról csak később döntenek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!