Egymillió dollárt adnának a világ legszegényebb elnökének autójáért

Egy arab sejk egymillió dollárt is megadna a szerény életviteléről híres uruguayi elnök, José Mujica 1987-es bogárhátú Volkswagenjéért, amelyre már más is vonzó ajánlatot tett. A szokatlanul egyszerű életmódja miatt a a világ legszegényebb elnökeként emlegetett államfő a fejlődő országokat tömörítő G77-csoport és Kína júniusi bolíviai találkozóján, Santa Cruzban kapta az ellenállhatatlannak tűnő ajánlatot kiváló állapotban lévő kék színű autóra.

jose_car

Mujica eleinte nem vette komolyan az ajánlatot, de azóta mások is jelezték, hogy jó pénzért megvennék öreg autóját, ezért fontolóra veszi az eladását, hogy a bevételt jótékony célra ajánlja fel. A politikus azt mondta, hogy ha megválik autójától, az érte kapott pénzt valamilyen közérdekű célra ajánlja fel, például átutalja az általa életre hívott Plan Juntos programnak, amelyből a hátrányos helyzetűek otthonteremtését segítik. Az államfő már 2010-es hivatalba lépése óta jótékony célja ajánlja fel fizetése több mint 80 százalékát.

Jose-Mujica2

A posztjáról 2015 márciusában távozó 79 éves államfő ezen az autón, testőrök nélkül érkezett a szavazóhelyiséghez az október 26-i elnök- és parlamenti választáson, majd ezen vitte szavazni a feleségét egy másik választókerületbe. Uruguay elnökéről, José Mujicáról többet megtudhatsz a róla szóló cikkeinkből.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!