Egy Stubbs nevű macska egy alaszkai település polgármestere, már több mint 16 éve

A 17 éves Stubbs nevű macska igazi híresség, ő ugyanis az Alaszkában található Talkeetna polgármestere, már több mint 16 éve. Talkeetna 185 kilométerre északra található Anchorage városától, és nincs “rendes” polgármestere, jelképesen a vörös macska van hivatalban. Talkeetna művészeti boltjairól ismert, de állítólag ez a hely inspirálta a Miért éppen Alaszka? című tévésorozat alkotóit is. Lauri Stec, a polgármester hivatalaként is működő vegyesbolt tulajdonosa fogadta be a kölyökkorában sorsára hagyott macskát.

Stubbs

Stubbs

Stubbs

A népszerű tévhit szerint 1997 nyarán az alig 900 fős amerikai település lakóinak szavazniuk kellett arról, hogy ki legyen a város első embere. A szavazólapon szereplő jelöltek azonban nem tetszettek a helybélieknek, így sokan az akkor még pár hónapos kiscica, Stubbs nevét írták le a papírcetlire. Azonban Talkeetnanak nincs külön polgármestere, nem tartanak polgármester-választást, a macskát a helyiek maguk közt nevezték ki tiszteletbeli polgármesterüknek.

Stubbs

Stubbs

Stubbs a tisztségét mai napig betölti, közmegelégedésre. A macska gazdája elmondta: „Stubbs nem emeli az adókat. Nem avatkozik az üzletbe. Őszinte.” Az elöljáró macska figyel városára: Stubbs általában az étteremben kezdi a napját, aztán  Talkeetna utcáin vándorol.

Stubbs

Polgármesterségének 15. évfordulóját így ünnepelte:

2013 augusztusában aggasztó hírek érkeztek a cicapolgármesterről, aki súlyosan megsérült miután egy kutya megtámadta. Stubbs a közeli Wasilla állatklinikáján kötött ki, a kutya alaposan elintézte szegényt: a BBC szerint kilyukadt a tüdeje és a szegycsontja is eltört. Az internetezők rögtön összefogtak és adománygyűjtésbe kezdtek, az összegyűlt pénz egy részéből a sérült macska gyógyításának költségeit fedezték, a megmaradt összeget pedig az állatklinikának és egy állatmenhelynek adták. A cicapolgármester 9 napot töltött az állatklinikán, majd hazatérhetett Talkeetna-ba lábadozni. A macskapolgármester egyébként hatalmas népszerűségnek örvend, sok turista csak miatta látogat el Talkeetna-ba.

Stubbs

Stubbs

Stubbs


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!