Egy orangutánmenedéken kezdtek illegális erdőirtásba Borneó szigetén

Indonéziai lakosok Borneó szigetén kiirtották egy orangutánoknak létesített vadvédelmi terület erdőségének mintegy ötödét, veszélyeztetve a főemlősök vadonba való visszatelepítésének esélyeit. A borneói orangutánok fennmaradásáért küzdő Borneo Orangutan Survival Foundation nevű alapítvány illetékese elmondta, hogy Indonézia más részéről érkezett emberek kivágták a fákat és mezőgazdasági terményeket telepítettek.

Fotó: BOS Foundation

Az emberi tevékenység nagyon közel zajlik a menedékhely “erdei iskolájához”, ahol több mint 20 orangután él félig önállóan, tanulva az élelemszerzést, a fészekkészítést lombokból és más, túléléshez szükséges jártasságot, ami szükséges rehabilitációjukhoz a vadonban.

Fotó: BOS Foundation

Az alapítvány az 1850 hektáros területet a helyiektől vásárolta meg és helyreállította az erdőséget, amely ma már 170 orangután otthonául szolgál. Az idegenek mintegy 340 hektár területet foglaltak el illetéktelenül, a helyi rendőrség nem lépett fel ellenük. Az alapítvány ezért Kelet-Kalimantan térség kormányzójához fordult segítségért.

Fotó: BOS Foundation
Fotó: BOS Foundation

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert számuk negyven év alatt mintegy kétharmadával csökkent. Adatai szerint jelenleg alig több mint százezer orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón trópusi esőerdőkben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. Az erdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul az orangutánpopuláció csökkenéséhez.

Fotó: BOS Foundation

Bloomberg, BOS Foundation/Facebook, orangutan.or


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!