Egy ölelés képe, amely bejráta a világot

Az egész világsajtót bejárta az a kép, amin egy afroamerikai fiú és egy fehér rohamrendőr öleli meg egymást egy tüntetésen. A képet Johnny Nguyen szabadúszó fotós készített a múlt kedden egy portlandi tüntetésen. Az Egyesült Államok több nagyvárosában is heves tiltakozások robbantak ki. A megmozdulások előzménye, hogy a nagyesküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban többször meglőtt egy fegyvertelen, fiatal színes bőrű férfit, Michael Brown-t, aki életét vesztette. (A döntést követően Darren Wilson tiszt azonnali hatállyal távozott a rendőrségtől, mivel fenyegetéseket kaptak alkalmazása miatt.) Michael Brown halálát követően Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. Egy kis időre elcsendesedtek az indulatok, de november 25-én azonban újra az utcára vonultak az emberek.

Az esküdtszék döntése után a 12 éves Devonte Hart is részt vett a tüntetésen szüleivel azért, hogy mint mondta „hirdesse a szeretet és kedvességet”. Devonte, kezében egy „Szabad az ölelés” feliratú táblával megállt a rendőrsorfal előtt. A könnyeivel küzdő fiú a rendőrök szemébe nézett és várta, hogyan reagálnak. Egy kis idő után az egyik rendőr kilépett a sorból és beszélgetni kezdett vele. Bret Barnum a portlandi rendőrség őrmestere volt az aki odament a fiatal fiúhoz. Devonte elmondta az őrmesternek, hogy aggódik a fiatal feketéket érő rendőri brutalitás miatt. „Igen – sóhajtott fel a rendőr. – Tudom. Sajnálom.” – mondta, aztán megkérdezte, ő is kaphatna-e egy ölelést. Devonte sírva ölelte meg az őrmestert.

I want to thank everyone who shared my photo today!!! You guys are playing a great role in spreading the message of hope and humanity as seen here in the photo of Sgt. Barnum and Devonte Hart. I also want to thank @theoregonian for being the first to publish my photo and writing the incredible story behind it. You guys are the best. I don’t really use Twitter but now I have a reason to. Follow me on Twitter @chambersvisuals to stay updated! Tune into NBC Nightly News tonight at 6:30 EST. They’re covering the photo and story as well! Spread love, Johnny.

Una foto pubblicata da johnny h. nguyen (@chambersvisuals) in data:

 

Devonte Hart és Bret Barnum rendőr bebizonyította, hogy a legfeszültebb helyzetben sem muszáj elveszítenie senkinek az emberségét.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!