Egy különleges étterem, ahol csak jelnyelven rendelhetnek a vendégek

Kanadában, Toronto belvárosában nyílt meg júliusban a Signs vagyis Jelek nevű étterem, ahol a vendégek csak jelnyelven tudnak rendelni. Ez a világ első olyan étterme, ahol minden pincér hallássérült. Az ételek illetve italok mellett rajzok találhatóak, amelyek pontosak ábrázolják, hogyan kell elmutogatni a rendelni kívánt étel vagy ital nevét. A vezetőség így szeretné a jelbeszéd használatára, megismerésére inspirálni a vendégeket, akik rendelés közben megtanulhatják az egyszerűbb jeleket.

Signs étterem

Signs étterem

Az étterem megálmodója és tulajdonosa Anjan Manikumar, elmondta, hogy az étterem elfogadásra, nyitottságra és együttérzésre tanít, amelyekre a fogyatékkal élőknek nagyon nagy szükségük van. A tulajdonos azt is elmondta, hogy ötlete akkor született meg, amikor a kanadai Markhamban dolgozott egy étterem menedzserként. Az egyik vendége hallássérült volt és kommunikáció nem ment kettejük között olyan gördülékenyen, mint ahogy kellett volna. “Úgy éreztem, nem kapja meg azt a kiszolgálást, amit megérdemel.” Manikumar, ezután elkezdett jelnyelven tanulni, ma pedig már a Signs büszke tulajdonosa.

Signs étterem

Signs étterem

A hallássérült emberek az étteremben nem csupán munkát találtak, hanem annak is örülhetnek, hogy az ételek mellett közösségük kultúrájából is ízelítőt adhatnak. A meghirdetett állásokra több mint 200 jelentkező volt, a felvettek többsége korábbi vendéglátóipari tapasztalattal nem rendelkezett. Az étterem rendkívül népszerű, állandó a telt ház.

Signs étterem

Signs étterem

Signs étterem


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!