Egy hatalmas sziget bukkant fel Pakisztán partjai előtt

A műholdképeken jól látható, hogyan bukkant fel egy sziget Pakisztán partjai előtt, a légifotón pedig a homokos-sziklás felszín részletei is megfigyelhetők. Veszélyes sétálgatni a szeptember 24-én kialakult új szigeten Pakisztánban. A képződmény Gvadar kikötőváros mellett, a nyugati öbölnél (Paddi Zirr) emelkedett ki a 7,7-es erősségű földrengés hatására. Iszapos föld, finom szemcséjű homok és sziklák hatalmas kupacáról van szó, amelyen még jól látszik, ahogyan a víz lezúdult róla.

sziget

Az új, 75-ször 90 méteres szigeten több résből is szivárog a gyúlékony metángáz. A sziget kialakulása is annak köszönhető, hogy a földrengés miatt megnőtt a nyomás egy tenger alatti gáz- és folyadéklencsében, amely felfele terjeszkedett. A lenti űrfelvételen a part menti világoszöldes folt azt jelzi, hogy ott is megemelkedett a tengerfenék. A pakisztáni Nemzeti Oceanográfiai Intézet (NIOPK) szerint az új sziget mentén tizenöt-húsz méteres a víz.

Egy április 17-én készült űrfelvételen az látszik, hogy egyébként semmi különös nincs a pakisztáni tengerpartnak ezen a szakaszán. A NASA földmegfigyelő műholdja (EO-1) szeptember 26-án készített felvételt az új szigetről, amely körülbelül egy kilométerre van a partról.

sziget

Fent a Landsat 8 képe (április 17.), lent a NASA EO-1 műhold képe (szeptember 26.)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!