Egy felszerszámozott katonai ló megkövült maradványa került elő Pompejiben

Ritka lelet, egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványai kerültek elő egy egykori fényűző külvárosi villa istállójában Pompeji ókori romvárosban – számolt be a különleges felfedezésről a régészeti park napokban kiadott közleménye.

Forrás: Wikimedia Commons/ElfQrin

A régészeti park igazgatója, Massimo Osanna szerint a Nápolyi-öbölre és Capri szigetére néző villa egy parancsnoki rangú katonatiszté lehetett, talán egy tábornoké. A telivér hátán megtalálták a fából készült nyerget, amit bronz berakások díszítenek.

A felszerszámozott ló mellett megtalálták két másik ló maradványait is. A felfedezést bejelentő igazgató szerint az állatokat a fojtogató vulkáni hamu vagy a forró kigőzölgés ölhette meg. A lovak nyilván nem tudtak kimenekülni az istállóból, amikor 79-ben kitört a Vezúv, és maga alá temette a virágzó várost.

Forrás: Pompeii – Parco Archeologico 
Forrás: Pompeii – Parco Archeologico

A freskókkal díszített és gazdagon bebútorozott, lépcsőzetes terasszal rendelkező villában már az 1900-as években is végeztek ásatásokat, de a helyet később visszatemették. Massimo Osanna reményei szerint a via di Civita Giuliana-i villát a nagyközönség is megtekintheti majd valamikor.

A romváros feltáratlan északi részén tartó ásatások idén már számos szenzációs leletet eredményeztek. Az igazgató közölte, hogy kétmillió eurót (650 millió forint) fordítanak az ásatások jövő évi folytatására.

Forrás: Pompeii – Parco Archeologico 
Forrás: Pompeii – Parco Archeologico


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!