Egy euróért kínálja eladásra üresen álló házait egy gyönyörű falu Szardínia szigetén

Különleges ajánlattal próbálnak megmenteni egy olasz falut az elnéptelenedéstől: a Szardínia szigetén fekvő Ollolai kétszáz üresen álló házát kínálják eladásra, mindössze egy euróért. Az ország számos más hegyi településéhez hasonlóan, Ollolai lakosainak száma is egyre fogyatkozik, az elmúlt évtizedekben az itt élők száma 2250-ról 1300-ra csökkent, és évente csupán öt-tíz gyermek születik. A hegyek ölelésében megbújó falu egykor nyüzsgő központja, macskaköves utcái és kőből épült házai ma szinte üresen tátonganak.

Forrás: Ollolai comune proloco
Forrás: Sardegna Live/Roberto Tangianu, Ollolai comune proloco

A környékbeli szürke gránitból épült, tradicionális házak többsége elég rossz állapotban van. A faluba költözőknek vállalniuk kell, hogy három éven belül felújítják a megvásárolt épületet, amelynek költsége a becslések szerint körülbelül 25 ezer euró. Az így meghirdetett házakból eddig hármat sikerült eladni, de igen nagy az érdeklődés irántuk. A polgármester, Efisio Arbauel elmondta, hogy a világ minden pontjáról jelentkeznek a lehetséges vevők, még Ausztráliából és Oroszországból is kaptak érdeklődést.

Ollolai nemcsak barátságos lakókkal, tiszta levegővel, csodás kilátással és napsütéssel, hanem évszázados hagyományokkal és különleges történelemmel is büszkélkedik. A falu ősidők óta lakott, s a pogány ősök állítólag soha nem adták meg magukat az őket barbárnak bélyegző rómaiaknak. Néhány hagyomány még ma is él, például még mindig készítik a Casu Fiore Sardo-t, a juhtejből előállított tömör és legkevesebb hat hónapig érlelt sajtot, mely évszázadok óta Szardíniai specialitásnak számít, de a kosárkészítés sem merült feledésbe.

Ollolai egyébként egyórás autóútra található a népszerű tengerparti várostól, Cala Gonone-től, mely lélegzetelállító szikláról és lenyűgöző tengeri barlangjairól híres, de tökéletes helyszín a búvárkodáshoz is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!