Egy érdekes fogalom, melyet mind a mai napig nem értünk

A fizika rendkívül érdekes – és telis-teli van rejtélyekkel. Annál is inkább, hiszen nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan működik a világunk, vagy hogy pontosan hogyan épül fel. Mi az az atom? Hogyan mozognak a testek, milyen kölcsönhatások léteznek?

Cikkünkben egy olyan fogalmat szeretnénk ismertetni, melyet mindenki megtanult fizikaórán gimnázium elején: ez pedig a sebesség. Talán a fizika egyik legkönnyebb része – gondolják sokan – ennek ellenére kijelenthető, hogy vannak a fogalom körül máig is tisztázatlan ellentmondások.

Mi a sebesség?

sebesség (v) a test által megtett út és a közben eltelt idő hányadosa. Ez persze nem jelenti azt, hogy a test mindvégig ugyanabban az irányban kellene, hogy haladjon. Elképzelhető és lehetséges, hogy a test egy időpontban gyorsabban halad, másik időpontban pedig éppen lassabban, vagy valamiért irányt vált.

Zénón paradoxona

Az egyik legérdekesebb ellentmondás, melyet fellelhetünk, talán Zénón paradoxonában rejlik. Ennek a lényege a következő: adott egy teknősbéka, aki versenyt fut Achilleussal, aki nagyon gyorsan tud futni. Achilleus – mivel teljesen biztos a dolgában – ad 10 m előnyt a teknősnek. Mikor a teknősbéka cammogva megteszi ezt a távot, a bajnok futásnak ered, és hamarosan beéri a teknőst.

Igen ám, de ez alatt az idő alatt a teknős is megy előre valamennyit. Megtesz mondjuk egy métert. Achilleus nem keseredik el: gyorsan nekiiramodik, hogy ezt az előnyt is behozza, azonban rövidesen azzal szembesül, hogy a teknős szintén haladt előre valamennyit, míg ő futott.

Ha ezt a logikát folytatjuk, akkor ebből következik, hogy a gyors bajnok soha nem érheti utol a teknősbékát. Hiszen amíg a gyors bajnok behozza a lemaradást, addig a teknős mindig megy előre valamennyit.

Mi a megoldása a rejtélynek?

Az igazság az, hogy az idő nem bontható fel pillanatnyi részekre, pillanatnyi egységekre. Ennek köszönhetően a jelenség paradoxnak tűnik.

A rejtélyt egy ókori görög tudós találta ki, aki a Kr.e. 5. században élt. A felvetése óta számtalan tudós próbálta meg megfejteni a rejtélyt, ám mindhiába.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!