Egy egész alaszkai falut költözésre kényszerít a klímaváltozás

Egy egész alaszkai falut költözésre kényszerít a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés: az inupiatok lakta település lesz az első az Egyesült Államokban, amelyet áttelepítenek az éghajlatváltozás miatt. Az Egyesült Államokat és Oroszországot elválasztó Bering-szoros térségének egyik szigetén fekvő Shishmaref partvonala csaknem három méterrel csökken évente. Az amerikai kongresszus mellett működő számvevőszék (GAO) jelentése szerint Shishmaref egyike azon több tucat, őslakosok lakta településnek Alaszkában, amelyekre egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a globális felmelegedés okozta áradások és az erózió. A kormány szerint az érintett települések egy része fontolgatja a költözést.

shishmaref-5Forrás: Wikipedia/Bering Land Bridge National Preserve

Shishmaref lakói, akik az inupiat törzsbe tartoznak, a múlt héten szavaztak a 650 fős közösség elköltözéséről. Az áttelepülés ügyében már 2002-ben is tartottak szavazást, ám a kezdeményezés akkor megtorpant. A falu átköltöztetésének költségeit 180 millió dollárra (50 milliárd forint) becsülik, amihez állami, valamint szövetségi támogatást is próbálnak szerezni a helyi hatóságok. A település illetékese szerint arról egyelőre nem született döntés, hogy hova költözik a falu. Jelenleg két szabad szárazföldi terület között vacillálnak a lakók.

shishmarefForrás: pmel.noaa.gov

shishmaref-3Forrás: alaska.gov

A 18 négyzetkilométeres sziget kevesebb mint nyolc kilométerre fekszik az amerikai kontinenstől, és gazdasága elsősorban halászatra és vadászatra épül. A kutatók szerint a Shishmaref partvonalát sújtó erózió oka, hogy a globális felmelegedés elolvasztja a tengeri jeget, amely egykor pajzsként védte a szigetet a pusztító hullámoktól. A permafroszt – állandóan fagyott talaj – pedig ugyancsak olvad. A falu már számos épületet arrébb költöztetett a part menti területekről és védőgátat is kiépített, amely azonban mérsékelt sikerrel működik. Az amerikai belügyminisztérium idén márciusban bejelentette, hogy 6,5 millió dollárral támogatja az őslakos közösségeket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. Az elmúlt két évben több mint 140 törzs és törzsi szervezet kapott kormányzati támogatást a globális felmelegedés hatásainak orvoslására.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!