Potyautas a fedélzeten – bálna hátán szörföző fókát filmeztek le

Nem mindennapi pillanatoknak volt szemtanúja néhány bálnalesen résztvevő turista a mexikói Baja California félsziget közelében. A szerencsés turisták hajója közelében több hatalmas tengeri emlős is feltűnt, ráadásul még egy fókát is sikerült megörökíteniük, ahogy éppen egy bálna hátán szörfözik. A videóban láthatjuk, ahogy a bálna kissé kiemelkedik a vízből a hátán a tökéletesen egyensúlyozó fókával. Az aranyos jelenet természetesen hatalmas tetszést aratott nemcsak a turisták, hanem az internetezők körében is.

Bálna hátán utazó fóka

Bálna hátán utazó fóka

VIDEÓ:

A híressé vált videóban egyébként több szürke bálna is feltűnik. Ezek a tengeri óriások főként a Csendes-óceán északi, part menti vizeire korlátozódik. Két túlélő populációja van: az északnyugat-csendes-óceáni csupán néhány száz egyedből áll, így ez a populáció a kihalás szélén áll, az északkelet-csendes-óceáni populáció ugyanakkor 17 000 egyedre gyarapodott. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commission, IWC) 1949 óta védettséget biztosít e bálnafaj számára.

A kifejlett példányok hossza általában 10-15 méter, súlya legfeljebb 40 tonna, de általában, csak 15-33 tonna között változik. Bőrszíne sötétszürke, de minden állatnál különböző lehet; egyeseken a bőrfesték (pigment) hiánya, valamint a rájuk tapadó tengerimakkok miatt világos foltok észlelhetők. A szürke bálnának látványos párafelhőket fújnak ki, amik akár négy méter magasra is törhetnek, s a nyugodt tengeren még egy kilométerről is észre lehet venni. Ez a bálnafaj, általában a sekély vizekben táplálkozik, kisebb csoportokban akár 10 000 kilométert vándorol egy év alatt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!