Egy amerikai fogorvos ölte meg Zimbabwe leghíresebb oroszlánját

Egy gazdag amerikai fogorvost ölte meg Zimbabwe leghíresebb oroszlánját, a Hwangei Nemzeti Parkban élő Cecilt, aki nagyon népszerű volt a turisták körében koromfekete sörénye miatt. A hím állatot két hete találták holtan a nemzeti park területén kívül, íjjal vadászták le. “Az emblematikus állat megölése nagy veszteséget okoz a turistaiparnak, és hatalmas aggodalomra ad okot” – mondta Emmanuel Fundira, a szafariszervezők egyesületének elnöke.

Cecil oroszlán

Cecil oroszlán

A hatóságok kiderítették, hogy egy minnesotai fogorvos, Walter Palmer volt az, aki megölte a Zimbabwe egyik legnagyobb büszkeségének számító oroszlánt. Az orvvadász a segítőivel feltehetően egy gépkocsira erősített állat tetemével kicsalta Cecilt a rezervátumból, és ott Palmer nyílpuskával meglőtte. Az oroszlánt ekkor még csak megsebezte, majd 40 órával később pisztollyal végzett vele, utána pedig megnyúzták, hogy megszabadítsák különleges ismertetőjelétől, a fekete sörényétől.

Cecil oroszlán

A hírek szerint Palmer 50 ezer eurót fizetett a közvetítőknek azért, hogy levadászhassa az oroszlánt. A fogorvos, aki már régen visszatért az Egyesült Államokba, egy közleményt juttatott el a Colorado Newsnak, amelyben azt állítja, nem volt tudomása arról, hogy egy közismert helyi kedvencet vadászott le. Azt mondta, hogy több helyi segítőnek és egy vadászengedélyekre szakosodott közvetítőnek fizetett, akik biztosították számára az engedélyeket, ezért úgy tudta, hogy a vadásztúra teljesen legális volt.

A férfi fogorvosi rendelőjéhez közben folyamatosan érkeznek a felháborodott emberek, akik plüssállatokat és feliratokat helyeznek el az épület bejáratnál, hogy így üzenjenek a 13 éves oroszlánt lemészároló férfinak, aki egyébként korábban számos vadászaton volt már és elejtett többek közt egy leopárdot Zimbabwében, egy orrszarvút Dél-Afrikában, és számos rénszarvast Amerikában. A férfit 2008-ban el is ítélték, mert hamis adatokat szolgáltatott a vadőröknek, amikor fekete medvére vadászott az Egyesült Államokban, akkor egy év próbaidőre bocsátották. A zimbabwei hatóságok már beazonosítása előtt vádat emeltek az akkor még ismeretlen vadász ellen, valamint egy vadászengedélyekre szakosodott közvetítő ellen is.

Cecil oroszlán

Cecil oroszlán

Cecil oroszlán


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!