Diétás reggelik és isteni tízóraik

A könnyű, mégis egészséges reggeli a meleg nyári és kellemes kora őszi napok jellemzője. Mit együnk ezeken a meleg napokon, vagy épp akkor, ha egészséges ételeket szeretnénk fogyasztani, mely az emésztésünknek is jót tesz? Néhány tipp segíthet!

Diéta, egészséges étkezés?

A diéta fogalma helyett inkább az egészséges étkezést, az emésztést és immunrendszert támogató étkezést érdemes használni. Mert a fogyást és a megfelelő immunrendszert segítő étkezés általában nem egy gyors diétát, hanem következetes életmódot jelent.

Már a dietetikusok is megmondták, hogy a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, a fehérjék, hüvelyesek, nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását jelenti. Nem pedig egyoldalú táplálkozást, veszélyes koplalást. Természetesen a zsíros, cukros ételekkel, a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal csínján kell bánni. Helyettük inább rostban gazdag ételeket, magvakat kell fogyasztani.

Mi a helyzet a rostokkal? Miért olyan fontosak?

A tudósok a rostban gazdag táplálkozást kiáltották ki az egészséges étkezés csúcsának. Miért? Mert az utóbbi időben kiderült, hogy az immunrendszer nagy része a mikrobiomban található. Ez azt jelenti, hogy a bélrendszer jó baktériumainak kulcsszerepe van nem csak az emésztésben, de a kórokozókkal szembeni hatékony védelemben is.

A jó baktériumok létén, mennyiségén múlik azonban a súlykontroll is. A jó baktériumok a patogén kórokozókat fogyasztó probiotikumok. Minél több van belőlük, és minél változatosabb fajtái vannak jelen a bélrendszer nyálkahártyáján, annál kevésbé leszünk hízékonyak. Ezek a mikroorganizmusok pedig emészthetetlen rostokkal táplálkoznak. Éppen ezért a rostban gazdag étkezés növeli a számukat.

Milyen élelmiszerekben találhatunk sok rostot? A hüvelyes zöldségekben, a nyers zöldségekben, bizonyos gabonafélékben. 

Nézzünk néhány ütős reggeli receptet

Az egyik nagyon jó reggeliötlet az activé FiberShake termékével készített krémpuding eperrel és zabpehellyel. Ehhez egy FiberShake port kell kiválasztanunk, az eperhez szinte minden íz illik. Vízzel vagy növényi tejjel elkészítjük, majd pedig állni hagyjuk néhány percet, mert ez a fajta, rostban gazdag egészséges shake puding állagúvá válik, ha eleget várunk. Félbevágott eperrel összekeverve és zabpehellyel leszórva fogyasztjuk.

Túrós-zabsütis pohárkrém: Jó ötlet lehet néhány teljes kiőrlésű, cukormentes zabkekszet összetörni, mely a pohárkrém legalsó rétege lesz. Így ugyanis még finomabb ételt kapunk. A túrót mézzel és egy kis tejjel felöntve összeturmixoljuk. A túró lesz a következő réteg. Ezután jön egy réteg gyümölcs, barack, ananász vagy egy kis alma, esetleg banán és málna vagy más, bogyós gyümölcs. Végül még egy réteg túróval zárunk, melyet megszórhatunk egy kis kukoricapehellyel vagy granolával.

Ezek a könnyű és finom receptek segítenek abban, hogy jól induljon a napunk. Érdemes minél többször a rostosabb verziót választani, mert ezzel a jó emésztésünket is megalapozzuk egész napra és hosszú távon is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!