Córdoba gyönyörű, virágos udvarai – a patiok

A patio (spanyol: „udvar”) egy ház belső, általában szögletes és kis alapterületű fedetlen udvara. A patio ősi építészeti hagyományokra tekint vissza: már a rómaiak is használták az esővíz elvezetésére és gyűjtésére. Ma Spanyolországban, főleg Andalúziában gyakoriak.

Patio

A patiok Mekkájának Córdoba számít, a város egyik fő turista csalogató látványosságai a színes, díszes udvarocskák. Córdoba Andalúzia harmadik legnagyobb városa Sevilla és Málaga után. A város csodálatos régi emlékeket őriz. A X. században a világ egyik legnagyobb városaként tartották számon, a kultúra és gazdagság fellegvára volt. Córdoba belvárosa 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára, s 2016-ban pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címért.

Patio
Córdoba látképe a római híddal

Patio

Patio

Patio

A patiókat vagy minden oldalról a ház épületelemei határolják, vagy agyagfal választja el őket a szomszédos udvaroktól, illetve az utcától. Mai szerepük főként a pihenés, kikapcsolódás lehetővé tétele. Közepén sokszor szökőkút áll, és növényekkel, virágágyásokkal gazdagon díszítik.

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio

Patio


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!