Casu marzu – a nyüves sajt

Egy igazán különleges “finomságnak” számít az olaszországi Szardínia szigetéről származó Casu Marzu sajt. A név olasz jelentése “rothadt sajt”, ami már magában elég sokat elárul, de nem ebben rejlik a vonzereje (a többség számára visszataszító ereje), hanem abban, hogy a sajtguriga tele van nyüvekkel. A 8 milliméter hosszú, áttetsző kis nyűlárvák lakmároznak a zsíros juhtejből készült sajtban, szivacsos struktúrát adva neki. Ugyanakkor a lárvák kiválasztanak egy fehéres folyadékot is, amit az olaszok egyszerűen csak “lagrimá”-nak, azaz könnycseppnek neveznek és ez a fehér színű váladék egy édeskés ízt ad az amúgy erős ízű sajtnak.

Casu marzu

A juhsajtból készült Pecorino típusú sajtot kiteszik félig betakarva egy meleg, nedves helyre, aztán a természet és a legyek teszik a dolgukat. Nem akármilyen legyek, hanem a sajtlegyek azok, amelyek tojásaikat rakják a sajtba. Egy nőstény sajtlégy több, mint 500 petét képes lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzu-ban több ezer kifejlett lárva van.

A Szardíniaiak úgy tartják, hogy nem szabad az olyan sajtot elfogyasztani, amiben a lárvák elpusztultak. Emiatt csak élő lárvákkal együtt esznek belőle – bár ez nem vonatkozik arra az esetre, ha a sajtot hűtőbe teszik, ami szintén elpusztítja a lárvákat. Mikor a sajt eléggé érett, vékony szeletekre vágják és megnedvesített Szardíniai kenyérre fektetve tálalják, testes vörösborral. Mivel a lárvák akár 15 cm magasra is felpattanhatnak ha megzavarják őket, a sajtot fogyasztók tenyerüket a kenyérszelet fölé tartva akadályozzák meg, hogy a férgek szétugráljanak. Aki nem akarja elfogyasztani az élő lárvákat, az egy lezárt papírzacskóba rakja előbb a sajtot. Az oxigénhiánytól szenvedve a lárvák ugrálni kezdenek a zacskóban, jellegzetes pattogó hangot adva. Mikor a hang megszűnik, a lárvák meghaltak és a sajt fogyasztható.

Casu marzu

Casu marzu

Casu marzu

Casu marzu

Casu marzu

Casu marzu

Casu marzu

A híres sztárszakács, Gordon Ramsey műsorában is megkóstolták a casu mazu sajtot.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!