Carrousel-diadalív – Arc de Triomphe du Carrousel

Az Arc de Triomphe du Carrousel (magyarul Carrousel-diadalív) egy párizsi műemlék, amely a Louvre és a Tuileriák kertje (Jardin des Tuileries) között, a középkori lovasbemutatóról elnevezett place du Carrouselen áll. Hajdan a Tuileriák palotája (Palais des Tuileries) kapujaként szolgált, egyúttal a napóleoni Grande Armée dicsőségét hirdette.

Arc de Triomphe du Carrousel

Mint híresebb, egyszerűbb kivitelű, de jóval nagyobb párját, a Diadalívet, ezt a győzelmi kaput is Napóleon emeltette, ezúttal az 1805-ös ulmi és austerlitzi győzelem emlékére. Az építkezés 1806-1808 között zajlott le Pierre Francois Léonard Fontaine és Charles Percier tervei alapján, akik az ihletet vagy Constantinus, vagy Septimius Severus római császárok hasonló, háromkapus emlékművéből merítették.

Arc de Triomphe du Carrousel

A tetején álló négylovas kocsi, a quadriga eredetijét a velencei Szent Márk-székesegyházról hurcolták el a franciák az 1798-as itáliai hadjárat során, és csak a Bourbon-restauráció alatt, 1815-ben került vissza eredeti helyére. 1828 óta mellé helyezett két Győzelem-szobor társaságában Francois-Joseph Bosio restaurációt szimbolizáló négyesfogata látható. A koalíciós erők bevonulása során megrongált domborműveket 1830-ban restaurálták.

1871-ben a Tuileriák palotáját felégették, de a diadalív azóta is helyén áll, immár mint a város ún. történelmi tengelyének (axe historique) egyik végpontja.

Arc de Triomphe du Carrousel

A diadalív magassága 19,5 méter magas, szélessége 22,9 méter, vastagsága pedig 7,3 méter. A középső kapu 6,4 méter magas és 2,7 méter széles, míg a két oldalsó ív magassága mintegy 4,5 méter.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!