Baristává válhatunk az otthonunkban?!

Manapság óriási népszerűségnek örvendenek a barista képzések. Egyre többen érzik úgy, hogy a kávé iránt érzett szenvedélyüket magasabb szintre kívánják emelni. Egy kis gyakorlati tudással és elméleti háttérrel a tarsolyukban talán még izgalmasabb kávéalkotásokat teremthetnek. S tény, ebben az elgondolásban van valami. Ám mindez akár otthon is megvalósítható!

A fotó forrása: Sandra Cunningham/ Shutterstock.com

Legendák helyett, jöjjenek a kellékek!

sokat emlegetett French Press kávé olyan különleges ízvilággal kecsegtet, amit mindazoknak érdemes megtapasztalni, akik szeretik annyira a kávét, a kávézást, hogy nyitottak az újdonságokra. Pontosabban jelen esetben egy legendás technikáról van szó, aminek a kialakulását számtalan, vélhetően nagyrészt fantázia szülte mese tarkítja.

Ez az az elkészítési módszer, ami eszközök tekintetében fapadosnak mondható, ám a végeredmény egyáltalán nem mindennapi. Se kávéfőző nem kell hozzá, se semmilyen extra kiegészítő. Hogy akkor mi kell hozzá? Egy French Press, aminek a felépítése roppantul egyszerű, pontosan ezért az alkalmazása is könnyű, magától értetődő.

A megkóstolásra szánt kávé megőrlésével kezdődik minden. A kávé és a víz aránya befolyásolja a végeredmény erősségét. Mindenesetre az alap ajánlás szerint 25 g kávéhoz 3 dl víz kitűnő választás. A felforrósított víz két részletben társul a kávéhoz: előbb a pohárba öntött őrleményre fele mennyiségű víz kerül. Következhet a körkörös mozdulatokkal megvalósított keverés, majd pár perc után zárásként megérkezhet a fennmaradó vízmennyiség. A végjátékban a pohárra tető kerül, majd pár perc után jöhet a leszűrés. És kész, ennyi az egész! Viszont a recept részletei nincsenek kőbe vésve, úgyhogy ér kísérletezni!

Milyen karakterjegyekkel megáldott kávéfajtára kifizetődő szavazni?

Ahhoz, hogy ez a nem mindennapi eljárás a legtöbbet adja, érdemes megválogatni, hogy a várva-várt kávé vásárlás során mely típusok kerülnek a figyelem célkeresztjébe, s végül a kosárba.

A módszerhez a világosabb pörkölésű, azaz a föld ízeit mellőző variációk a legjobbak. A lágyan csokoládés vagy mogyorós hatású alternatívák esetében a bombasztikus ízhatás borítékolható.

Egyre többen voksolnak a gyümölcsös verziókra, szóval aki kellő kíváncsiságot érez magában a próbálgatásra, annak érdemes megkóstolni egy alapvetően gyümölcsös, virágos jegyeket felvonultató kávéfajtát, ami egészen különleges ízekkel kecsegtet, különösen ha ezek az aromák a fent ecsetelt technika nyomán szabadulhatnak fel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!