Azt hiszed, tudod mit tesz veled a magány? Van egy rossz hírünk…

Szinte biztos, hogy rosszul tudod! Segítünk eloszlatni a tévhiteket és tévedéseket.

Mi a magány?

A magánynak számtalan definíciója van, ezek többnyire úgy írják le, mint egy állapotot: az egyedüllét állapotát. Azonban a magányosság nem egy állapot, nem olyasmi, amibe bekerülünk, sokkal inkább az elme egy sajátos állapota. Gyakran, akik magányosak, szeretnének társra lelni, de ez az elmeállapot, ez a gondolati nyomás nem engedi őket.

Még jobban leírható a magányosság egy érzésként: aki magányos, az egyedül érzi magát, úrrá lesz rajta az elszigeteltség érzete, ami tovább erősíti a tudat ezen állapotát. Például magányos lehet egy elsőéves egyetemista is a kollégiumban, még akkor is, ha kortársak veszik körül.

A magányosság okai

Kutatások alapján a magány nem pusztán lelkiállapot, erősen kapcsolódik a genetikai adottságokhoz is. Természetesen további okok között szerepelnek a környezeti változók (pl.: fizikai izoláltság), költözés, válás, egy számunkra fontos személy halála. Nagyon fontos negatív kiváltó ok az alacsony önértékelés és önbizalom. Gyakran, akinek alacsony az önbecsülése úgy véli, hogy nem méltó a figyelemre, így, ha nem is teljesen tudatosan, de elzárja magát a környezetétől. Az ilyen viselkedés gyakran krónikus szintre emeli a magányt, ami gyakorlatilag a depresszióhoz vezető első lépcsőfok.

Az egyedüllét érzésének egészségügyi kockázatai

Az elme ezen állapota tüneteket, tünetegyütteseket is kiválthat, mind fizikai, mind mentális síkon. Ilyen gyökerű problémák lehetnek (de nem mindig ez az elsődleges kiváltó ok):

 • Depresszió, társulva az öncsonkítással, önpusztítással.
 • Állandó stressz-állapot
 • Romló memória és tanulási képesség (kvázi „begyöpösödik” az agy)
 • Szélsőségesen antiszociális viselkedés
 • Rossz mérlegelési és döntéshozási képességek
 • Megváltozó agyi funkciók
 • Stroke és érrendszeri betegségek esélyének növekedése (főleg a mozgásszegény életmódot folytatók esetében)
 • Alkoholizmus és kábítószerhasználatra való megnövekedett hajlam

Természetesen, amit itt leírtunk, az csak a jéghegy csúcsa. Ezek a hatások azonban akár halmozottan is jelen lehetnek. Egy nagyon magányos felnőtt több alkoholt fogyaszthat, ugyanakkor sokkal kevesebbet mozog, mint az átlag. Gyakori ilyen esetben az elhízás, mivel főleg egészségtelen, zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak (főképp olyan helyeken, ahol több étteremből is lehet rendelni, a mekitől a közeli pizzériáig). Ezzel együtt járnak érrendszeri, ízületi problémák, és a magányosság csak súlyosbodik. Elhízás nélkül is lehetnek fizikai jelei a súlyos magányosságnak, valamint a társuló depressziónak: a sejtszintű folyamatok megzavarodnak, és a beteg idősebbnek néz ki, mint amennyi valójában.

Amit biztos nem tudtál: a magány „fertőző” is lehet

Egy, az Amerikai Pszicológiai Szövetség (American Psychological Association) publikált tanulmány szerint a magány fertőző is lehet! A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen módon terjedhet a magány a szociális kapcsolatokon keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek egy ismerőse magányosnak érzi magát, 52%-kal nagyobb hajlandóságot mutattak arra, hogy maguk is magányosnak érezzék magukat!

Íme 5 tipp arra, hogyan győzd le a magányt

 1. Ismerd fel, hogy az egyedüllét érzése egy jelzés, hogy valamin (akármilyen apróságon a napi rutinodban) változtatni kell, minél előbb.
 2. Vetkőzd le a gátlásaidat és félelmeidet, és vegyél részt társadalmi munkán, jótékonykodj (akár egy menhelyről egyszer-egyszer egy kutyust elviszel sétálni), találj valami olyat, amit szeretsz, és emberek között csinálhatod. Így esélyt adsz magadnak ismerkedni, és másoknak is, hogy megismerjenek.
 3. Időben ismerd fel azokat a testi-lelki jeleket, amelyeket az elszigeteltség, a magány okoz! Fentebb láthatsz párat felsorolva!
 4. Mindig légy pozitív! Gyakori, hogy a magányos, rossz szociális érzékkel rendelkezők elutasításba botlanak. Ha egy ajtót becsapnak előtted, két választásod van: berúgod, vagy keresel egy nyitott ablakot! A lényeg, hogy ne add fel, és menj tovább!
 5. Próbálj meg minél jobb minőségű kapcsolatot felépíteni olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődési köre, értékrendje.

A kapcsolatok a válasz

Ha felmerült már benned a kérdés, hogy mit tehetsz a magány ellen, egy szóval leírható a válasz: kapcsolódj! Kapcsolódj le a közösségi hálóról, és lépj ki a „magányod erődjéből” és kapcsolódj rá az emberiségre! Menj el a könyvtárba, olvasd át a napilapokat, ülj le egy sörre egy kocsmába, hallgasd a beszélgetéseket, csatlakozz hozzájuk. Iratkozz be valamilyen szakkörre, tanfolyamra, táncoktatásra, és ne zárkózz el (ne folyton a falat támaszd, keresztbe tett kézzel). Ha úgy érzed, hogy nem neked való az, hogy egyből bedobd magad a középpontba, érdemes kicsiben, online kezdeni: Facebook helyett keress egy jó társkeresőt, és légy őszinte! Ebben segítséget nyújthat a Lovino nevű társkereső összehasonlító oldal, ahol megtalálhatod a jobb társkeresőket, és gyors információhoz is juthatsz róluk.

Biztos lehetsz benne, hogy a társkeresők egy részén nem fogsz szerelemre lelni. De ne is ez legyen a célod: menj el randira, beszélgess a partnereddel. Sőt, már a készülődés is kirángat a magányból: mit vegyél fel, hova menj, milyen apróságot vigyél – ezeket mind érdemes megbeszélni valakivel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!