Az ország, amely homokot exportál Szaud-Arábiába

Homok exportálás

Szaud-Arábiáról, a legnagyobb közel-keleti országról elsőre nem gondolhatnánk, hogy homokimportra szorul, hiszen a területe 95%-át, kétmillió négyzetkilométert sivatag borítja. Ezzel szemben Ausztráliából kénytelenek homokot importálni, hiszen az ottani homok más tulajdonságokkal rendelkezik.

A titok a homokfúvás nevű ipari technológiában rejlik, amit az építőiparban használnak felületkezelésre és tisztításra. Nagy nyomású levegővel homokot fújnak az adott felületre, ami gyönyörűen lecsiszolja azt, és egyúttal el is távolít minden szennyeződést azzal, hogy tulajdonképpen leborotválja a felület legfelső rétegét.

Erre a szaúdi homok nem alkalmas, mert sok szilícium-dioxidot tartalmaz, ami erősen porzik és eltömíti a gépek mechanikáját vagy belemegy a munkások tüdejébe és ott szilikózist rosszabb esetben tüdőrákot okoz. Szaúd-Arábiában mostanában rengeteg olyan építkezés zajlik, ahol homokfúvást használnak, ehhez pedig az ausztrálok látják el őket jó minőségű, kovamentes, olcsó homokkal a saját sivatagjukból. Ausztrália jelenleg 4,7 milliárd dollár értékben exportál homokot a Közel-keletre, de ez a szám folyamatosan nő.

Homok export

Homok exportálás

Homok exportálás

Homok exportálás

Homok exportálás

Homok exportálás

Homok exportálás

Ausztrália teve-exportja

A világ 20 milliósra becsült tevepopulációjának jelentős része az Arab-félszigeten él, de ennek ellenére Szaúd-Arábia teve-importjának egyik legfontosabb forrása szintén Ausztrália.

Ausztráliában hatalmas, 700 ezer példányra becsült vad tevepopuláció él, a 19. században munkaállatként bevitt elődök leszármazottaiként. A tenyészet évi 8 százalékos ütemben gyarapodik, és egyre komolyabb gondokat okoz a helyi mezőgazdaságnak azzal, hogy elpusztítják a haszonnövényeket és eleszik a legelőket a birkák és marhák elől. Az ausztrál kormány teveirtással próbálja kézben tartani a helyzetet és olyan országokba, (pl. Szaud-Arábiába) exportálják a levágott állatokat, ahol szeretik a tevehúst. A Szaúd-Arábia-i tevék alkalmasak a terhek cipelésétől a lóversenyszerű teveversenyekre, azonban ellentétben az ausztráliai vadtevékkel, húsuk nem finom, így az ország 2002 óta importál tevehúst Ausztráliából.

Homok exportálás

Homok exportálás


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!