Az eltűnt maláj gép egy roncsára bukkanhattak Réunion szigetén

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni (Madagaszkártól nagyjából 800 kilométerre keletre fekvő) Réunion szigetén szerdán rejtélyes repülőgéproncsot találtak, s emiatt ismét megindultak a találgatások a Malaysia Airlines légitársaság 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járatával kapcsolatban. A két méter hosszú roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál – közölte a roncs eredetének tisztázásával foglalkozó nyomozócsoport.

Eltűnt maláj gép

Eltűnt maláj gép

“A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben” – mondták szemtanúk. A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amelyek alapján azonosítani lehet a roncsot.

A roncsról kapott felvételek alapján Xavier Tytelman francia légiközlekedési biztonsági szakértő a Twitter mikroblog portálon megjegyezte, hogy a “hihetetlen a hasonlóság” a Boeing 777 csűrőfékszárnya és a talált roncs között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. Egy szakblogon Tytelman megjegyzi, hogy a roncson a BB670-es referenciaszám látható. “A szám nem felel meg sem egy repülőgép lajstromszámának, sem egy gép sorozatszámának. Ha ez a csűrőfékszárny valóban az MH370 járaté, a referenciaszám alapján könnyű lesz azonosítani. Néhány nap múlva tudni fogjuk a végleges választ.”

Eltűnt maláj gép

Videó:

“A tény, hogy a roncsot Réunionnál találták meg, nem jelenti, hogy az MH370 járat ilyen messzire eljutott volna” – hangsúlyozta a szakértő. “Ha Ausztrália magasságában zuhant le, a roncsokat egyszerűen elsodorta az áramlat, és egy év múlva itt vetette ki a víz”.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem. A Boeing szerdán közleményben erősítette meg, hogy támogatja az MH370 járat ügyében folyó nyomozást és a gép utáni kutatást.

Eltűnt maláj gép

Videó:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!