Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetést hajtották végre egy megégett tűzoltón

Az eddigi legkiterjedtebb arcátültetést hajtották végre egy 2001-ben csúnyán megégett tűzoltón: a műtét a férfi koponyáját és nyaka egy részét is érintette – jelentette be az operációt végző New York-i kórház. A tarnszplantációt a 41 esztendős Patrick Hardisonon még augusztusban végezték el a NYU Lagone Kórházban. A páciens jelenleg is kezelés alatt áll, de szó van róla, hogy hálaadásra haza térhet a Mississippi állambeli Senatobiában lévő otthonába. A műtét lehetővé tette, hogy visszanyerhesse normális látását és mint egy interjúban a napokban elmondta, legfőbb célját is elérheti: ismét vezethet majd.

Arcátültetés
Dr. Eduardo Rodriguez, a Patrick Hardison arcátültetést elvégző orvoscsoport vezetője a beteget a sérülése előtt, illetve a műtét előtt és után ábrázoló képek mellett egy New York-i sajtóértekezleten. (MTI/EPA/Peter Foley)

A Franciaországban 2005-ben végrehajtott úttörő arctranszplantációt követően már több mint két tucatnyi ilyen műtétet végeztek világszerte. Eduardo Rodriguez, aki a Hardisonon végrehajtott operációt vezette, a közelmúltban írt egy tanulmányt erről a területről. Mint a sebész elmondta: a tűzoltó esete azért különleges, mert a korábbiakhoz képest a legkiterjedtebb transzplantációra került sor az átültetett szövetek mennyiségének tekintetében, és a beavatkozás sikeresnek bizonyult. Az átültetés a férfi szinte teljes koponyáját lefedi, mindkét fülét is érintette, eredeti hajas fejbőréből csak egy kicsi maradt meg, de új fejbőrön is nő már a haj. A műtétet augusztus 14-én végezték el, a sebészcsoport 26 órán át dolgozott. A donor egy 26 éves New York-i művész és versenykerékpáros, David P. Rodebaugh volt, aki egy utcai kerékpárbalesetben hunyt el Brooklynban.

Arcátültetés

A háromgyermekes önkéntes tűzoltó, Hardison 2001. szeptemberében égett meg Senatobiában, amikor egy égő házban egy nőt keresett. Ráomlott a tető és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a fején és a felsőtestén. Mivel szemhéját is elvesztette, szemnyílását egészen szűkre varrták össze szeme védelmében, így a transzplantációig alig látott valamit.

Arcátültetés
Patrick Hardison műtét előtt és után

Arcátültetés
Patrick Hardison még a baleset előtt a lányaival, 1999-ben.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!