Az aszályok is vándorolhatnak

Egy friss kutatás szerint a hurrikánokhoz hasonlóan gyakran az aszályok is kontinenseken át mozoghatnak, egy sávban pusztaságot hagyva maguk után. Ezek a “vándorló aszályok” hatalmas károkat okozhatnak a mezőgazdaságban és humanitárius problémákhoz vezethetnek – fejtik ki osztrák szakértők a Geophysical Research Letters tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

aszalyForrás: Wikipedia/Peripitus

Az amerikai Princeton Egyetem közreműködésével a Bécs közelében lévő laxenburgi Alkalmazott Rendszerelemzési Nemzetközi Intézet (IIASA) kutatói 1420 aszály adatait elemezték ki, melyek 1979 és 2009 között alakultak ki világszerte. “Legtöbbjük nagyjából azon a területen maradt, ahol elkezdődött, 10 százalékuk azonban 1400-3100 kilométert tett meg” – írják az IIASA kutatói, akik kiemelték: az aszályok így nem lokális problémák, ahogy eddig hitték, hanem a hurrikánokhoz hasonlóan vándorolhatnak. Ehhez viszont hónapokra, vagy akár évekre is szükségük van, nem csak napokra vagy hetekre.

aszaly-4Forrás: Herrera-Estrada et al 2017

Az egyes kontinenseken akadnak iránysávok, melyeken a különböző aszályok hasonló utat járnak be. Az Egyesült Államok délnyugati részén például északi irányba mozdulnak, míg Ausztráliában két fő irányuk van: a keleti partoktól északnyugati irányba és a központi síkságoktól északkelet felé. A szakértők szerint továbbra is nehézséget okoz megjósolni az aszály kialakulását, a kutatók által alkalmazott új modellel azonban jobban megbecsülhető, hogyan terjednek tovább. Ezáltal új lehetőségek nyílnak a károk kezelésének megtervezésére.

aszaly-3Forrás: Wikipedia/Tomas Castelazo

MTI, Geophysical Research Letters, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!