Autórestaurálás – a szívünkre, vagy az eszünkre hallgassunk?

Ha kicsit is érdekelnek az autók, biztos neked is megakadt már a szemed egy gyönyörűen karbantartott, eredeti állapotnak örvendő veterán darabon. Könnyű kiszúrni őket, szabályosan vonzzák a tekintetet egyedi megjelenésükkel, és ritka feltűnésükkel az utakon.

Amennyiben van szerencsénk megpillantani ilyen klasszikus autókat, átfut az agyunkon, hogy milyen remek elfoglaltság lenne egy szebb napokat is látott példányt feltámasztani poraiból. A Widi Automotive Porsche 924 projektjét követve betekintést nyerhetünk, hogy mivel is jár egy ilyen vállalkozás.

A gondolat megszületése és mérlegelés

A gondolat, hogy új esélyt adjunk egy járgánynak, mindenképp nemes elképzelés. Ha pedig sikerül is megvalósítani, az nagy örömünkre szolgálhat. De vajon megéri-e belefogni egy ilyen jellegű kihívás megvalósításába? 

Ezt a kérdést számtalan oldalról meg lehet közelíteni, és minden nézőpontra tekintettel kell lennünk, ha nem akarunk zsákutcába futni, vagy komoly veszteséggel kiszállni a projektből.

Motiváció és mérlegelési szempontok

Fontos kérdés a mérlegelés kapcsán, hogy mi adja a fő motivációnkat. Sok esetben egy régi családi ereklyéről van szó, a nagypapa Trabantjáról, vagy egy ezerkettes Ladáról. Egy alacsony értéket képviselő autó esetében anyagi megtérüléssel, vagy haszonnal felesleges számolnunk. Szerencsés esetben nem lesz nagyon ráfizetéses a rendbehozatal.

Amennyiben sok a tennivaló az autóval, alapos átgondolás szükséges. Érzelmi motivációval a háttérben, tételezzük fel, hogy a ráköltött pénz nem számít. Ebben az esetben is számtalan akadályba ütközhetünk. 

Például egyre kevesebb itthon a jó szakember. A kevés megmaradt, munkájára igényes autószerelő és restaurátor pedig amellett, hogy aranyáron dolgozik, fix vevőkörrel rendelkezik, ahova nagyjából csak kihalásos alapon, vagy nagyon közeli ismerős által lehet bekerülni. Ha megfelelő kapcsolataink vannak, nem számít az idő, pénz, sem az idegrendszerünk épsége, akkor bátran fogjunk bele elképzelésünk megvalósításába. Ezek hiányában inkább nézzünk más tevékenység után.

Más a helyzet, ha egy magas értéket képviselő veterán autó restaurálásában gondolkozunk. Költségeink itt még magasabbra szökhetnek, de a kész jármű nemcsak számunkra fog magas érzelmi értéket képviselni, hanem a valós piaci értéke is a rááldozott anyagi erőforrás fölé emelkedhet. Emellett egy ritka, értékes darab esetén szakembert, vagy autórestaurálással foglalkozó céget is könnyebben találunk a projekthez.

Értékteremtés, társadalmi hasznosság

A veterán autók restaurálásának az egyén érdekein túlmutató szerepe is van. Egy klasszikus darab újraélesztése értékőrző és -teremtő üzenetet közvetít, ami különösen fontos egy olyan társadalomban, ahol minden és mindenki eldobható és lecserélhető. 

Így ha lehetőségeink adottak, bátran vágjunk bele ebbe a nemes feladatba, de ügyeljünk arra, hogy saját magunk, és környezetünk ne lássa kárát, ha esetleg nem úgy alakul a folyamat, ahogy előzetesen elterveztük.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!